עץ האלון ההונגרי – Quercus Patraea

חביות יין מיוצרות מסוגי עץ אלון שונים שאזורי הגידול שלהם משתנים באזורים גיאוגרפיים שונים ברחבי העולם.

עץ האלון ההונגרי, אשר ממנו מיוצרות חביות עץ האלון בהונגריה שחברת החבית ההונגרית מייבאת, הוא מסוג Quercus Petraea , 'אלון ישוב' בשמו העברי, או 'אלון הסלע' בתרגום חופשי; עץ זה זהה בסוגו, ודומה באופיו ובתכונותיו לעץ האלון הצרפתי. עץ האלון ההונגרי גם מיוצא לצרפת ומשמש לבניית חביות עץ אלון "צרפתיות". זהו סוג האלון הנחשב לאיכותי ביותר מבין כל משפחת עצי האלון, בזכות מאפייניו הידועים: צימוח אטי וממושך, מבנה גרעיני צפוף, כמות פנולים וטאנינים גבוהה וארומה (בשומת) מאופקת.

אזורי הגידול של האלון

עצי האלון המשמשים לבניית חביות העץ הם בני 100-200 שנה, והם גדלים בהונגריה ביערות עתיקים. יערות אלון באזור Zemplen-Tokaj בצפון-מזרח הונגריה הם מאזורי הגידול הנודעים ביותר בעולם לאלון Quercus Petraea (הידוע גם כ- Sissely). זהו אזור גידול סלעי וולקני בגובה של כ-700 מטר. כמות המשקעים השנתית באזור ממוצעת (500-750 מ"מ) והקור עז יוצרים תנאי גידול קשים לעץ למשפרים את תכונותיו. צימוח העץ היא אטי במיוחד וצפיפות התאים בעץ גבוהה. הקרקע באזור Zemplen מתאפיינת במינראליות רבה ועל-כן החביות המיוצרות מעץ זה תורמות עושר של טעמים ליין המתיישן בהן.

יערות Tokaj מנוהלים כבר למעלה ממאתיים שנים, ועץ האלון מאזורים אלה מסופק באופן קבוע במשך שנים רבות ליצרני חביות בבורדו שבצרפת.

אזור גידול נוסף, בעל מוניטין רב-שנים הוא אזור Mecsek הנמצא בדרום המדינה.

עץ אלון אחד בגודל ממוצע מספק לרוב חומר לבניית שתי חביות יין בגודל סטנדרטי.

עץ האלון ההונגרי

עץ האלון ההונגרי (והצרפתי) נבדל מהעץ האמריקני באלגנטיות שלו ובכך שטעמי המתיקות והוניל בעץ האמריקני עזים יותר. המרקם הסיבי של האלון ההונגרי (והצרפתי) לעומת המרקם של העץ האמריקני, מאפשר לבקע את גזעי האלון ההונגרי, במקום לנסרם. הניסור קורע את תאי העץ, משחרר ומעצים טעמי וניל וקוקוס; לאחר חיתוך הלוחות (staves) שמהם מיוצרת החבית מיושנים לוחות עץ האלון ההונגרי ייבוש טבעי באוויר החופשי במשך 24 עד 36 חודשים, בעוד שיצרני החביות מהאלון האמריקני מיבשים את הלוחות בתנורים באופן מלאכותי, תהליך שגורם לריכוז לקטון בעץ. שיטת הייבוש המסורתי הממושך של האלון ההונגרי מאפשרת מיתון של טעמי העץ.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

אמנות ייצור החביות של "יורופיאן קופרס"

אחד מרגעי השיא בסיור הייננים הישראלים בהונגריה היה המפגש עם יצרן החביות המסורתי "יורופיאן קופרס" – מפגש שחשף את תהליך ייצור החביות מהיער ועד היקב, והדגיש את חשיבות החבית כמרכיב מעצב בייצור היין. הביקור הפגיש את היינים עם אומנות עתיקה ומדויקת, שמשמרת מסורת בת מאות שנים לצד שילוב טכנולוגיות מתקדמות.

קרא עוד »
מאחורי הסיור: חבית, יין וחוויה

כדי להבין את העומק שבחבית, צריך לחזור לשורשים – אל היער, אל הנגרייה, אל יקב שקט בעמק ירוק. בדיוק לשם לקחה 'החבית ההונגרית' שמונה ייננים ישראלים – למסע ייחודי בין חביות עץ אלון, יקבים מרשימים ונופים הונגריים עוצרי נשימה. מסע של טעמים, שיחות מעמיקות, השראה וחיבור מחודש למלאכת היין ולתהליכי הייצור שמאחוריה.

קרא עוד »
עיתונות מהעולם: כיצד עץ האלון באמת משפיע על היין?

מה יוצר את הניגוד בין התחושה המינרלית והמתכתית של שאבלי קלאסי לבין הקרמיות האגוזית והמעוגלת של שרדונה מנאפה? מעבר להבדלים באדמה ובאקלים, ההבדל המכריע הוא השימוש בעץ אלון.

עץ האלון, עץ קשה אך גמיש, מתאים באופן אידיאלי לייצור חביות. באופן מסורתי, הוא מילא תפקיד משמעותי בייצור יין, במיוחד לפני הופעת מיכלי הבטון והנירוסטה. כיום, כאשר כלים ממתכת, פלסטיק ובטון הם אפשרויות תקפות, השימוש בעץ אלון הפך לבחירה מכוונת.

אז למה ייננים בוחרים להשתמש בעץ אלון? מה הוא עושה ליין?

עץ האלון יכול להשפיע על היין בטקסטורה או בטעם, תלוי אם החביות חדשות או משומשות, עשויות מאלון צרפתי או אמריקאי, ומה גודלן. השפעת החביות החדשות היא המשמעותית ביותר.

כיצד עץ אלון משפיע על יינות לבנים

עץ אלון אמריקאי (Quercus alba) מוסיף תווי וניל וקוקוס, בעוד שעץ אלון צרפתי (Quercus robur) מביא טעמי אגוזים קלים ועשן עדין. ביינות לבנים, במיוחד שרדונה, אלון אמריקאי יכול להוסיף טעמי פופקורן וטופי, בעוד שאלון צרפתי מניב תווי אגוזיות קלה ועשן עדין. הקשר בין אלון לשרדונה הוא כה חזק, שלעיתים טעמי האלון מזוהים כסימן לענב עצמו.

קרא עוד »
יער מצ’ק: עץ האלון שמאחורי טעמי היין הייחודיים

יער מצ’ק (Mecsek), הממוקם בדרום הונגריה, הוא אחד משני יערות האלון המרכזיים במדינה המספקים עץ לייצור חביות יין. תנאי האקלים הנוחים והקרקע הפורייה באזור הופכים אותו למקור חשוב בתעשיית היין העולמית. יער זה מתאפיין בצמיחה מהירה של עצי האלון, המובילה לעץ המתאים ליינות הזקוקים ליישון קצר ומהיר.

 מיקום ואקלים

יער מצ’ק שוכן באזור הדרומי של הונגריה, המתאפיין באקלים חם יותר מאזורי גידול אחרים. הקרקע העשירה בחומרים מזינים יוצרת תנאי גידול אופטימליים לעצי האלון. התנאים הללו תומכים בצמיחה מהירה של העצים ומשפיעים על המבנה וההרכב הכימי של העץ, מה שמשפיע על תכונות החביות המיוצרות ממנו.

 מבנה העץ ותכונותיו

עצי האלון ביער מצ’ק כוללים שני זנים עיקריים: Quercus robur ו-Quercus petraea. האקלים החם והקרקע הפורייה מאפשרים לעצי האלון לגדול בקצב מהיר יחסית. תכונה זו מובילה לעץ בעל מבנה פחות צפוף, המאפשר חמצון מהיר יותר של היין במהלך היישון בחביות.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים