מאחורי הסיור: חבית, יין וחוויה

כדי להבין את העומק שבחבית, צריך לחזור לשורשים – אל היער, אל הונגריה, אל יקב שקט בעמק ירוק. בדיוק לשם לקחה 'החבית ההונגרית' שמונה ייננים ישראלים – למסע ייחודי בין חביות עץ אלון, יקבים מרשימים ונופים הונגריים עוצרי נשימה. מסע של טעמים, שיחות מעמיקות, השראה וחיבור מחודש למלאכת היין ולתהליכי הייצור שמאחוריה.       

הסיור המקצועי שנערך בתחילת חודש מרץ וארך ארבעה ימים, נבנה בקפידה כדי להעניק הצצה מעמיקה לעולמן של החביות ההונגריות ולמסורת ארוכת השנים שהופכת אותן לרכיב משמעותי בתהליך היישון של היין. החבית ההונגרית מייבאת לישראל חביות איכות מהונגריה מעל 15 שנים יזמה ובנתה מסלול שמשלב היבטים מקצועיים עם תרבות והיסטוריה מקומית.

החבורה המרשימה והמכובדת כללה את דנה בני מיקב טוליפ, ליטל עובדיה מיקב תל, נעמי ורד מיקב פלטר, שיבי דרורי מיקב גבעות, אסף פז מיקב ויתקין, אסף מרגלית מיקב מרגלית, סטפן צלניקר מיקב יפו וגידי סיידא מיקב לוריא.

מסע מקצועי אל לב תעשיית החביות

במסגרת הסיור, ביקרו הייננים הישראלים אצל שני יצרנים מובילים בתחום: "יורופיאן קופרס", המתמחה בייצור חביות עץ אלון קטנות עד בינוניות, ו"קונפידנס – ורדה וסטוקינגר", המייצר מכלי עץ גדולים מעץ אלון. רשמי הייננים מהביקור היו עזים ומשמעותיים.

סטפן מיקב יפו מתאר בהתלהבות: "הופתעתי לראות כמה המפעל 'יורופיאן קופרס' הוא מפעל קטן ומשפחתי מאוד, ולראות שהכל שם הוא מאה אחוז עבודת-יד. משתמשים במכשור מקצועי להידוק כל חבית, יש שם שיטות קליה שונות ומרתקות, ובכלל לראות את כל התהליך, היה מעניין ומרשים ביותר – בעיקר כשמדובר במפעל משפחתי קטן יחסית שעושה דברים גדולים."

אסף פז מיקב ויתקין מוסיף: "מה שהרשים אותי הם שני דברים – גם המפעל חביות שמאוד הפתיע בשילוב בין מקצועיות למקום קטן ובוטיקי. היה נראה שהם לא מוותרים על אף אספקט, הכל מהוקצע ומדויק, עם לייזרים וחיישנים, כמעט ללא מגע יד אדם, והדברים נעשים בצורה מאוד אנליטית ומדוקדקת, אבל מצד שני יש גם הרבה אנושיות וטיפול ידני בכל התהליך ייצור החביות".

חוויות מרתקות ביקבים

הסיור כלל גם מסע טעימות ביקבים נבחרים בשלושה מאזורי היין החשובים של הונגריה: וילאני, אגר וטוקאי. אזורים אלו מייצגים שלושה סגנונות שונים של יינות הונגריים.

"היה מרתק לראות את אזור טוקאי וצפון הונגריה," מספר סטפן. "יש שם אדמה שהיא סוג של כורכר, שמאוד קל לחצוב בה, ומתחת לכל יקב יש הסתעפויות של מנהרות שיכולות להגיע ל-2 קילומטר. זה היה מלהיב ומפתיע לראות איך מהיקב עצמו פתאום אפשר לרדת כמה מטרים, ולהתחיל לטייל מתחת לאדמה. יש שם תנאי לחות קבועים וגבוהים שיוצרים סימביוזה עם עובשים שגדלים שם ותורמים ללחות ולטיהור האוויר."

דנה בני מיקב טוליפ משתפת: "נהניתי מאוד מהסיור. בעבר ביקרתי במפעלי ייצור יין בצרפת ובהשוואה אליהם, היה מרתק לראות מקום קטן ומשפחתי, שנותן תשומת לב לפרטים הכי קטנים, בצורה הכי קפדנית ומקצועית. היה סופר מעניין לראות את המיכלים של ורדה, וגם שם נדהמתי מהדבקות במסורת רבת השנים ודיוק בעבודה. מעבר לכך, כל הסיור היה מאורגן בצורה מעולה, עם הסברים על ההיסטוריה של הונגריה שהוסיפו המון לכל החוויה."

גילויים חדשים וניסיונות עתידיים

אסף פז התרשם במיוחד מהיינות המקומיים: "הופתעתי מיינות האדומים ביקב נמרוד קובץ' בעיירה אגר. חבל טוקאי הוא מרשים ומוכר, אבל מה שהפתיע זה בעיקר אגר. הייתי רוצה לראות יינות מזן 'בלאו פרנקיש' שהיו ממש נהדרים."

סטפן מתאר יין שהפתיע אותו: "הופתעתי מהיינות מהזן הלבן הקרוי פורמינט, שהיה מאוד מסקרן בטעם שלו – זן עם חומציות טובה שנותן פרי יפה. אחד הדברים שמרגשים אותי הוא לטעום זן שאני לא מכיר ושאין אותו בארץ וקשה לגדל אותו."

במהלך השבועות הקרובים נשתף כאן סדרת מאמרים שיתארו את הסיור בפירוט, יצללו לתוך תהליכי הייצור של החביות, יאירו את הרשמים מהביקורים של היינים ביקבים ויביאו את התובנות המקצועיות שצמחו מהמפגש המרתק בין האדמה ההונגרית ליינני ישראל.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים