עיתונות מהעולם: כיצד עץ האלון באמת משפיע על היין?

מה יוצר את הניגוד בין התחושה המינרלית והמתכתית של שאבלי קלאסי לבין הקרמיות האגוזית והמעוגלת של שרדונה מנאפה? מעבר להבדלים באדמה ובאקלים, ההבדל המכריע הוא השימוש בעץ אלון.

עץ האלון, עץ קשה אך גמיש, מתאים באופן אידיאלי לייצור חביות. באופן מסורתי, הוא מילא תפקיד משמעותי בייצור יין, במיוחד לפני הופעת מיכלי הבטון והנירוסטה. כיום, כאשר כלים ממתכת, פלסטיק ובטון הם אפשרויות תקפות, השימוש בעץ אלון הפך לבחירה מכוונת.

אז למה ייננים בוחרים להשתמש בעץ אלון? מה הוא עושה ליין?

עץ האלון יכול להשפיע על היין בטקסטורה או בטעם, תלוי אם החביות חדשות או משומשות, עשויות מאלון צרפתי או אמריקאי, ומה גודלן. השפעת החביות החדשות היא המשמעותית ביותר.

כיצד עץ אלון משפיע על יינות לבנים

עץ אלון אמריקאי (Quercus alba) מוסיף תווי וניל וקוקוס, בעוד שעץ אלון צרפתי (Quercus robur) מביא טעמי אגוזים קלים ועשן עדין. ביינות לבנים, במיוחד שרדונה, אלון אמריקאי יכול להוסיף טעמי פופקורן וטופי, בעוד שאלון צרפתי מניב תווי אגוזיות קלה ועשן עדין. הקשר בין אלון לשרדונה הוא כה חזק, שלעיתים טעמי האלון מזוהים כסימן לענב עצמו.

הבדלים מבניים בין גרגרי העץ מאפשרים לאלון אמריקאי להיחתך ללוחות עבור ייצור חביות, בעוד שאלון צרפתי בעל גרגרים צפופים יותר חייב להיחצות. עם זאת, שניהם צריכים לעבור ייבוש באוויר ותיבול לפני השימוש, ולאחר מכן קלייה על אש כדי להתעצב לחבית. הקלייה משפיעה גם היא: קלייה גבוהה מדגישה תווי חמאה באלון אמריקאי ותווי עשן באלון צרפתי.

ייננים יכולים גם להחליט אם לבצע תסיסה ו/או יישון בחביות עץ. תסיסה ויישון בחביות מאפשרים אינטגרציה טובה יותר של טעמי האלון מאשר תסיסה במיכלי נירוסטה ולאחר מכן יישון בחביות. עם זאת, תסיסה בעץ היא יקרה ודורשת עבודה רבה יותר, מכיוון שיש למלא את החביות כל הזמן, והן קשות יותר לניקוי מאשר נירוסטה. אם התהליך לא מתבצע כראוי, יישון קצר בחביות קלויות יכול לגרום לטעם האלון להרגיש מודבק ולא משולב.

מארק ברינגר, יינן בעמק נאפה מתסיס שרדונה "Private Reserve" של Beringer, ב-100% חביות עץ אלון צרפתי, מהן 75–80% חדשות.

"זה מאפשר לנו ללכוד את מהות הקלייה ולספק קרמיות," הוא אומר. "אנו משתמשים באלון צרפתי מכיוון שהשפעתו עדינה יותר ומאפשרת לפרי לבוא לידי ביטוי טוב יותר."

כיצד עץ אלון משפיע על יינות אדומים

עץ אלון חדש משפיע באופן עמוק גם על יינות אדומים. הוא מוסיף תווי קוקוס וקינמון באלון אמריקאי ורמזים של ציפורן וארז באלון צרפתי. קלייה גבוהה יכולה להזכיר מוקה או אספרסו.

בייצור יינות אדומים, השפעת החמצן היא קריטית אף יותר. צבע וטאנין של קליפות הענבים זקוקים לחמצן כדי ליצור תרכובות פנוליות יציבות, בעוד שהטאנינים של האלון תומכים במבנה היין.

"זהו חילוף החמצן המינימלי שהופך את יישון החבית לכל כך חשוב," אומרת מריה לריאה, המנהלת הטכנית של CVNE בריוחה. "זה הכרחי, והוא ניכר מאוחר יותר בצבע ובטאנין של היינות שלנו, שמסוגלים להתיישן זמן רב יותר בבקבוק."

יינות עתירי טאנינים כמו בורדו וברולו מבלים פרקי זמן ממושכים בחביות, מה שמשולב באופן אינטגרלי בסגנון שלהם. עם זאת, יינות אדומים ללא עץ אלון יכולים להיות בעלי קסם משלהם.

מארק וגנר, מ-Lamoreaux Landing באזור פינגר לייקס שבמדינת ניו יורק, מייצר יין אדום ללא עץ אלון. הוא מסביר: "אני מחפש פרי טהור ללא הפרעות. T23 הוא הביטוי הכנה והטהור ביותר של קברנה פרנק שלנו."

לסיכום

השימוש בעץ אלון אינו מכשיר פשוט; הוא מציע הרבה יותר מטעם בלבד. ניתן להתאים אותו כדי להשפיע על טקסטורה וארומה, להדגיש או לטשטש, לתמוך או לדכא. הוא מוסיף אפשרויות נוספות למספר הכמעט אינסופי של משתנים בתהליך ייצור היין.

הכתבה לקוחה מאתר: https://www.wineenthusiast.com/culture/wine/how-does-oak-really-affect-wine/?utm_source=chatgpt.com

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים