אמנות ייצור החביות של "יורופיאן קופרס"

אחד מרגעי השיא בסיור הייננים הישראלים בהונגריה היה המפגש עם יצרן החביות המסורתי "יורופיאן קופרס" – מפגש שחשף את תהליך ייצור החביות מהיער ועד היקב, והדגיש את חשיבות החבית כמרכיב מעצב בייצור היין. הביקור הפגיש את היינים עם אומנות עתיקה ומדויקת, שמשמרת מסורת בת מאות שנים לצד שילוב טכנולוגיות מתקדמות.

היסטוריה וחזון

חברת "יורופיאן קופרס" נוסדה בשנת 1997 ביוזמה משותפת של אמן חביות הונגרי מוערך, קריסטוף פלודונג, יחד עם משפחות יין איטלקיות נודעות: אנטינורי, גמבה ומאציי. קריסטוף פלודונג, שהתמחה בייצור חביות בהונגריה ובגרמניה אצל יצרן החביות "ריגר" הנודע, חבר למשפחות היין האיטלקיות במטרה משותפת – לייצר חביות באיכות יוצאת דופן שיתאימו לייצור היינות האיטלקיים המשובחים ביותר. מה שהחל כיוזמה עסקית ממוקדת, הפך עם השנים למותג בינלאומי המספק חביות איכות ליקבים מובילים ברחבי העולם, ביניהם גם יקבים ישראליים רבים.

תהליך הייצור המסורתי

המסע של החבית מתחיל ביער. עץ האלון המשמש לייצור החביות מגיע משני אזורי גידול מובחרים בהונגריה: הרי זמפלן, הסמוכים לאזור היין המפורסם טוקאי, והרי מצ'ק, הנמצאים בקרבת אזור היין וילאני. האלון ההונגרי נחשב לשווה ערך באיכותו לאלון הצרפתי היוקרתי, אך עם מאפיינים ייחודיים משלו.

"מה שהפתיע אותי," מספרת דנה בני מיקב טוליפ, "היה לראות מפעל מאוד קטן, אבל עם כל הדקדקנות של מפעל גדול. כייננית, התרשמתי מאוד מהשילוב בין עבודת היד המסורתית למכשור המדויק. למשל, התנור הקרמי לקליית החביות הוא חידוש טכנולוגי, אבל משרת טכניקה מסורתית בת מאות שנים."

תהליך הייצור של החביות במפעל הוא שילוב מרתק של מסורת עתיקה וטכנולוגיה מודרנית. בולי העץ מבוקעים בזהירות לאורך סיבי העץ באמצעות טריזים ולא באמצעות ניסור – שיטה המשמרת את שלמות הסיבים. העץ מיושן באוויר הפתוח למשך תקופה של 36 חודשים לפחות, תהליך המשנה את המבנה הכימי של העץ, ומפחית את הטאנינים החריפים בו.

שלב ההרכבה והכיפוף מתחיל כאשר הקרשים מורכבים לצורת חבית באמצעות חישוקי מתכת זמניים. החבית מחוממת על מדורת עץ אלון, מה שמאפשר את כיפופה מבלי לשבור את העץ, ובמקביל מתחיל תהליך הקלייה. תהליך הקלייה, בו החבית נחשפת לאש פתוחה, מעניק לה את הטעמים והארומות המיוחדים שיעברו בסוף אל היין.

השפעת החבית על היין – תובנות היינים

"חבית היא כלי מרכזי בתהליך ייצור היין," מסביר סטפן מיקב יפו. "אנחנו משתמשים בה לא רק כדי לבגר את היין ולהפוך אותו מצעיר לבוגר, אלא גם מפני שהיא, להבדיל ממיכלים אחרים, נושמת ומאפשרת חדירת חמצן מבוקרת. החבית תורמת משמעותית לפרופיל הארומטי של היין, וזה מגיע מסוג העץ עצמו. הביקור במפעל היה מאוד מרשים, ומרתק במיוחד היה לראות את ההונגרים עובדים עם זני ענבים ייחודיים להונגריה ואת השידוך המוצלח שלהם לעץ ההונגרי. זה בהחלט פתח צוהר לבחינת האפשרויות של שימוש בעץ  אלון הונגרי ביינות הישראליים."

נעמי ורד מיקב פלטר, שהשתתפה בסיור, מתארת את ההתרשמות העמוקה שהותיר עליה המפעל, "התרשמתי מאוד מהתהליך והייתי רוצה להעביר וליישם אותו אצלנו עם היינות הלבנים. אהבתי במיוחד את הקלייה שהם עושים עם המכשיר הקרמי. הם מודדים את החום בדיוק רב ואם רוצים עדינות יותר, פשוט קולים פחות זמן."

היא מוסיפה לגבי השימוש שכבר נעשה ביקב שלהם בחביות ההונגריות: "אנחנו שמים בחבית ההונגרית שני יינות לבנים שבתהליך יצורם הסופי, אנו משתמשים ביין ששהה במיכל וגם ביין מהחבית. אצלנו החבית ההונגרית מאוד עדינה ושומרת על היין בבסיס שלו, אבל מוסיפה עומק וטוויסט. יש משהו חמאתי בתוצאה של היין הלבן".

מסורת וחדשנות במפגש ייחודי

במהלך הסיור, הייננים הישראלים טעמו יינות שיושנו בחביות של "יורופיאן קופרס" בדרגות קלייה שונות, דבר שהמחיש את ההשפעה הדרמטית של החבית על היין. ההבדלים בין חבית לחבית – מסוג העץ ועד דרגת הקלייה – מעניקים לכל יין אופי ייחודי.

נעמי ורד זיהתה הבדלים מהותיים בין התעשייה בהונגריה לזו שבישראל, "מהבחינה הטכנית, הידע הכללי של התעשייה בהונגריה רחב מאוד ויש שם הרבה יותר משחקים גם בדברים הטכניים. בישראל, אפילו משרד הבריאות אין לו מושג איך זה עובד, ושם יש תרבות יין מושרשת שמנחה את יצרן היין ומשפרת את  איכות היין."

המפגש עם "יורופיאן קופרס" היה הרבה מעבר לסיור טכני במפעל. הוא היווה צוהר להבנת האומנות העדינה שמאחורי יצירת החביות, ואת הדיאלוג המתמשך בין החבתן, היינן והטבע. הביקור הדגיש את העובדה שמאחורי כל לגימת יין איכותי עומדים לא רק הענבים והיינן, אלא גם אמנות עתיקה של בניית חביות, שממשיכה להתקיים ולהתפתח גם בעולם המודרני.

הרושם שהותיר הביקור על היינים הישראלים ילווה אותם בהמשך דרכם המקצועית, וישפיע על הבחירות העתידיות שלהם בתהליך ייצור היין. כפי שסיכמה נעמי ורד, "הביקור השפיע על התפיסה המקצועית שלי – לראות שאפשר לשמור על מסורת עתיקה ועדיין להגיע לרמות הגבוהות ביותר של איכות ודיוק."

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים