ההבדלים בין יערות האלון מצ'ק וזמפלן בהונגריה

הונגריה מתהדרת בשני יערות אלון מרכזיים – יער מצ'ק (Mecsek) ויער זמפלן (Zemplén). כל אחד מהם מציע תנאים ייחודיים המשפיעים על איכות העץ, החביות המיוצרות ממנו, והטעמים שהוא מעניק ליין. מאפייניהם הייחודיים מאפשרים לייננים לבחור את החביות המתאימות ביותר לסגנון היין שהם מבקשים ליצור.

 יער מצ'ק: תנאים נוחים והתיישנות מהירה

 מיקום ואקלים

יער מצ'ק ממוקם בדרום הונגריה ומתאפיין באקלים חם יותר ואדמה עשירה בחומרים מזינים. התנאים הנוחים הללו מאפשרים לעצי האלון לגדול במהירות יחסית, מה שמשפיע על מבנה העץ ותכונותיו.

 מבנה העץ

עצי האלון ביער מצ'ק כוללים את שני הזנים המרכזיים: Quercus robur ו-Quercus petraea. העצים גדלים מהר יותר בשל האקלים והקרקע הפוריים, מה שמוביל לעץ פחות צפוף.

 תכונות החבית

החביות המיוצרות מעצי יער מצ'ק מתאימות ליינות הזקוקים ליישון קצר עד בינוני. הן מאפשרות חמצון מהיר יותר של היין, דבר שתורם לפיתוח טעמים של וניל ומתיקות מודגשת. מאפיינים אלו הופכים את החביות למתאימות במיוחד ליינות קלילים וארומטיים בעלי פרופיל טעם נגיש.

יער זמפלן: איזון אלגנטי והתיישנות ארוכה

מיקום ואקלים

יער זמפלן ממוקם בצפון-מזרח הונגריה, סמוך לאזור היין המפורסם טוקאי. האקלים באזור קר יותר, החורפים ארוכים יותר, והאדמה עשירה בשאריות וולקניות, מה שיוצר תנאים אידיאליים לגדילת עצי Quercus petraea.

מבנה העץ

עצי האלון ביער זמפלן גדלים לאט יותר בשל התנאים הקשים, מה שמקנה להם מרקם צפוף במיוחד. כ-95–100% מהעצים ביער שייכים לזן Quercus petraea, הידוע בתכונותיו הארומטיות ובאיזון הטאנינים שלו.

תכונות החבית

החביות המיוצרות מיער זמפלן מתאימות ליינות המיועדים ליישון ארוך. הן מאפשרות חמצון איטי יותר, מעניקות ליין טאנינים משיים, וטעמים עשירים של תבלינים, קפה ושוקולד מריר. חביות אלו מושלמות ליינות מורכבים בעלי פרופיל טעם מעמיק.

 השוואה בין שני היערות

מאפיין יער מצ'ק יער זמפלן
קצב יישון היין מהיר יותר איטי יותר
טעמים דומיננטיים וניל ומתיקות תבלינים, קפה ושוקולד מריר
מרקם העץ פחות צפוף צפוף מאוד
התאמה ליישון קצר עד בינוני ארוך

 

 חשיבות הבחירה בין היערות

הבחירה בין עץ האלון של יער מצ'ק לבין זה של יער זמפלן היא חלק בלתי נפרד מתהליך ייצור היין. בעוד שחביות מצ'ק מתאימות ליינות הזקוקים להתיישנות מהירה וטעמים מיידיים, חביות זמפלן מספקות פתרון ליינות המיועדים ליישון ארוך ומורכב.

 תרומת היערות לתעשיית היין

שני היערות הללו ממלאים תפקיד מרכזי בתעשיית היין ההונגרית והעולמית. בזכות תנאי הגידול הייחודיים שלהם והמחויבות של הונגריה לשימור בר קיימא, היערות ממשיכים לספק חומרי גלם איכותיים לתעשייה. היינות המיושנים בחביות עץ אלון מהיערות הללו זוכים להכרה עולמית בזכות האיזון, הטעמים והמורכבות שהם מציעים.

יערות מצ'ק וזמפלן מייצגים שני עולמות שונים של יישון יין. האחד מתמקד במהירות ובטעמים קלילים, והשני במורכבות ובאיזון ארוך טווח. הבחירה בין השניים תלויה בסוג היין ובחזון היינן, אך אין ספק שכל אחד מהם מציע תרומה משמעותית לתהליך ייצור היין ולתוצאה הסופית.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים