הרשלבלו‎‎

זן הענבים הנחבא-אל-הכלים הרשלבלו Harslevelu

אחד מזני הענבים האיכותיים ביותר, אך הצנועים והמוכרים-פחות מבין הענבים האנדמיים לאזור המוכר כ"אגן הקרפטי" (וגם כ"מישור הפאנוני", או אגן הדנובה האמצעי) הוא הענב הקרוי הרשלבלו Harslevelu. ה- Hárslevelűנודע כזן מקורי הונגרי מאז ראשית המאה ה-17.

שמו ניתן לו על שום עלי הגפן, המזכירים בצורתם את עלי עץ התרזה (Tillia או Linden tree. Hars  בהונגרית).

בסך הכל נטועים בהונגריה 16,300 דונם של ענבי הרשלבלו. אזור הגידול העקרי של זן גפן זה (65% מהשטח הנטוע של זן זה) הוא בגבעות טוקאי Tokaj-Hegyalja (בצפון מערב הונגריה), שם הוא משמש על פי רוב בממסך, בלנד, יחד עם ענבי פורמינט Furmint ביצירת יינות הקינוח הנודעים של טוקאי. הוא גם נטוע באזור היין הקרוי  Somló  (בצפון מערב המדינה). הרשלבלו הוא הענב העשירי במדרג הנטיעות בהונגריה, ולדעת רבים הוא בעל הפוטנציאל להיות מוכתר כאחד מזני הדגל ההונגריים. כיום הוא עדין שרוי בצלם של זנים מרשימים אחרים, ואיננו 'הכוכב' המובהק של שום אזור יין, אך הוא זוכה לתשומת-לב הולכת וגוברת.

באופן מפתיע נטעו גם כרמי הרשלבלו בדרום-אפריקה (כ-2000 דונם בלבד של כרמי הרשלבלו נטועים מחוץ להונגריה) והייננים שם מייצרים ממנו יינות זניים וגם משלבים אותו בבלנדים.

מקורו של הזן הזה איננו ודאי. יש הגורסים כי כמו "אחיו", זן הפורמינט, מקורו באיטליה, אחרים טוענים שבדיקות DNA מוכיחות כי הוא נצר למשפחת הפורמינט עצמה. ההרשלבלו עצמו הורכב וממנו נוצרו זני-משנה הונגריים ובהם – Zefír, Kabar, Ezerfürtű

זן ההרשלבלו ידוע בהונגריה מזה דורות כזן תומך בפורמינט ובזן מקומי נוסף אולסריזלינג Olaszrizling. הענב מתאפיין בניחוח שבו רמזים לפריחה, פריחת תרזה בעיקר, דבש וערמונים, וטעמו מפגין ארומות של אגס, משמש, דבש ובישום מעודן. היינות לרוב מאוזנים היטב, עם טקסטורה של משי, גוף בינוני וחמיצות מעודנת.   הענב אמנם ארומטי ועשיר בטעמים, אך הוא איננו מתאפיין בעודף-ריחניות כמו קרובו המוסקט, למשל. הוא זמין לפטרית הבוטריטיס (הרצויה והמבורכת, ליצור ענבי קינוח) הודות לאשכולות הענבים הגדולים וגרגריו עבי-הקליפה, גם מטעם זה הוא משתלב היטב בממסכי יינות הקינוח.

עברה הקומוניסטי של הונגריה פגע קשות במוניטין של הזן הזה, כאשר תוכניות הנטיעה והחקלאות המתועשת של הממשלה בתקופה זו כללו שימוש בענבי הזן הזה בייצור יינות זולים (כמויות יבול עצומות, איכות נמוכה של כורמות, סוכר שהוסף ליין וכיוצ"ב מעשי התעללות…). מהכתם הזה בעברו מתקשה המוניטין של הזן להשתחרר.

בשנים האחרונות מגלים ייננים שונים את סוד קסמו של הענב הזה, ומתחילים לייצר יינות זניים מענבי הרשלבלו. כאשר הגפנים נטועות באדמת לס יהיו היינות הללו יותר פרחוניים וחלקים, ואילו יין שיוצר מגפנים נטועות באדמה וולקנית (כמו בטוקאי למשל) יפגינו חמיצות גבוהה יותר וניחוח דבשי.

רבים טוענים כי לענבי הרשלבלו פוטנציאל לייצר יינות גדולים, שאינו נופל מהפוטנציאלי הגלום בענבי הכוכב העולה, הפורמינט. לאחרונה החלו לייצר מענבי הרשלבלו יין לבן יבש, לרוב זני. יינות אלה מתאפיינים בטעם מלא ועמוק, צבע זהוב-ירקרק, טעמים אינטנסיביים של תבלינים, דבש, ערמונים, משמש, אגס ופרחי סמבוק (Elderflower).

יינות יבשים של הרשלבלו מתאימים מאוד למנות עוף, עוף בפפריקה (מנה הונגרית ידועה), ואילו  הגרסאות החצי-יבשות של הזן, עם רמת סוכר שיורי גבוהה, יתאימו למנות אסיתיות ופיקנטיות. יינות פירותיים יותר בסגנון בציר מאוחר ו- aszu יתאימו מאוד לעידון המליחות של גבינות כחולות וגבינות עזות-טעם.

תרומתו של הזן הזה לפורמינט החומצי היא בבניית טעמי   mid-palate המעמיקים ומאריכים את טעם היין. מצד שני, תרומת פורמינט לא-גדולה תשנה את אופיו ההרשלבלואי של הזן בקלות יחסית. במלים אחרות, הפורמינט אוהב תוספת של הרשלבלו, שמעדנת, מעגלת, ומעניקה עומק לבלנד מבוסס פורמינט, מאידך גיסא הרשלבלו עומד בפני עצמו, ותרומת פורמינט לבלנד מבוסס-הרשלבלו רצויה פחות, ועל כן החלופות המקובלות בייצור יינות אלה הן תוספת הרשלבלו ללבנלד מבוסס-פורמינט או הרשלבלו זני.

"הרשלבלו הוא ענב מדהים שאינו נופל באיכותו מפורמינט. יחד עם זאת חשוב להקפיד על תהליך ייצור מדויק, סחיטה עדינה ומהירה נוכח הפנוליות שבקליפה. ההרשלבלו אוהב עץ אלון והמיקרו-אוקסידציה מרככת את היין" , גורסת Sarolta Bárdos הבעלים של יקב Tokaj-Nobilis.

מומחית היין ההונגרי הנודעת Caroline Gilby MW שמרבה לכתוב ולנתח את שוק היין ההונגרי, אומרת שכעת הגיע זמנו של ענב  Hárslevelű. נראה כי גם יינניות חבל טוקאי , באופן מובהק ואולי בשונה מעט מיינני האזור שהם גברים ,פועלות כשדולה למען השבת תפארתו של זן ההרשלבלו כקדם, והן האחראיות לפרשנויות העדכניות של הגפן הזו וליינות המיוחדים והאיכותיים המיוצרים בעת האחרונה מענב נפלא זה. אומרת שרלוטה "ההרשלבלו הוא ענב נהדר והוא אינו נופל באיכותו מהפורמינט".  ויש הטוענים כי בין שניהם זכה הפורמינט בבכורה, רק משום ששמו קל יותר להגייה…

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים