בין טוקאי לויליני – מבחן טעימות יין הונגרי

מאת: סיגל עזריהו

אקדים ואומר שאחר צהרים נשי עם בנות שיש להן אף מפותח זה בונוס. אוסיף ואומר שאחר צהרים מלא בריחות וטעמים של יינות מהונגריה זוהי כבר זכות גדולה.

היתה לי הזכות להיות מוזמנת לטעימת יינות חדשים שאך הגיעו לארץ מהונגריה. רוב שותי היין הידענים מכירים את איזור טוקאי על שלל יקביו, שלל פוטוניוסוניו (מילה מומצאת, סליחה), אבל הונגריה הולכת ומייצבת את עצמה כמדינת יין על 20 אזורי היין שבה.

קקפרנקוש יקב טוזקו

התחלנו באיזור טולקה – טוזקו קקפרנקוש, איזור אוסטרו-הונגרי. יין רוזה קליל ונחמד, אף מלא תות שדה, נעים לימות הקיץ הקלילים.


Tűzkő Kekfrankus Rose

פינו גריג׳יו​ יקב טוזקו

פינו גריג׳יו​ – רוזה מורכב יותר ללא המאפיינים המובהקים של הענב, מחוץ לקופסא, מעניין.
באף – פרחים לבנים, נרקיסים, בושם.

VFM 55 שקלים.   יבוא מעולה אהבתי מאד!
צ׳רסקי משהו, קשה לבטא את השם:
אף: אשכולית גויאבה, שסק, אפרסמון, כל הפירות הכתומים שניתן להעלות על הדעת.
בפה: ליצ׳י, יין עגול עם הלימה נהדרת בין אף לפה. היין יבש עם מתקתקות מבוסמת, יופי של יין.


Tűzkő Pinot Grigio

רוזה קברנה פרנק יקב טוזקו

האטיקט היפהפה של הדוכיפת יוצר ציפייה לטעום מהיין הזה.
אף: מינרלי, מוציא ניחוחות של אדמה רטובה ועור רטוב, עולם ישן במיטבו. יין מלוח ומרתק,
בפה אורך לכיוון צידי החיך. יין קריספי שחייב אוכל לידו.


Tűzkő Cabernet Franc Rose

שרדונה יקב טוזקו

יקב טוזקו – שרדונה.
אף: קינמון עם כמון ועוד תערובת של תבלינים של המזרח, נהדר.
בפה: קצר מהצפוי. כרגע היין לא מיובא, מקווה שיביאו לטעום 2019.

שרדונה

פורמינט יקב רויאל טוקאי

פורמינט – רויאל טוקאי. פורמינט יבש.
אף: מינרלי מול.
פה: מבושם, ז׳ונגלר.
יין שהוא VFM ברמות הגבוהות. עוד אחזור אליו עוד ועוד ועוד.


PowerPoint bemutató

סמרודני יקב הטסולו טוקאי

טוקאי – סמרודני – הטסולו
יקב ותיק ששורשיו מגיעים למאה ה-18. סמרודני הוא נטול פוטוניוס. המשמעות של המילה סמרודני היא מכל הבא ליד. במקום בציר של גרגרים בודדים שיש בהם בוטריטיס, בוצרים את הענב באשכולות, דבר המפחית משמעותית את הבוטריטיס.


הוצולו סמרודני

הסמרודני אופייני מאד לאיזור אך קליל יותר והאיזון בין החמיצות למתיקות שלו מושלם לדעתי. יין שמאד מומלץ לחובבי יינות הקינוח. בתחילת המאה ה-19 הגיעו לאיזור טוקאי יהודים מאוקראינה. הם החלו לעסוק במסחר של יינות טוקאי, פעילות עניפה שנפסקה ב-1944. היהודים היו אלה שפיתחו את איזור טוקאי מבחינה מסחרית. הסמרודני התאים להם כמותג פחות יקר. מתקתקות מפעימה ומפתיעה בפה, החמיצות נשארת בפה לאורך זמן. השותה המשכיל מרגיש מיד שהוא מגיע מאיזור שעושה בעיקר יינות קינוח.

קברנה פרנק יקב ויליאן

ויליאן – קברנה פרנק. 
מוניקה, הבעלים של היקב מעורבת מאד בעשייה של היין. יקב בוטיק באיזור וילאן.
יין חם, באף מורגש העץ, עולם חדש עם הסממנים של הענב. גוף מלא, יין לאוהבי יינות ישראלים איכותיים.


ויליאן קברנה פרנק

דומב יקב טוזקו

טוזקו – דום.
50% מרלו ו-50% קברנה פרנק.
באף: ליקריץ, בושם של גברים, זיתים שחורים והרבה תה שחור.
היין הוא estate כלומר, כל הכרמים סובבים את היקב. יין אלגנטי ועגול מחייב פתיחה מוקדמת.


Untitled

יין קינוח Aszu יקב רויאל טוקאי

יין קינוח 5 פוטוניוס, 2016, Aszu רויאל טוקאי.
משמש ולדר באף. חמיצות גבוהה אך מאוזנת עם המתיקות שהולכת לחיך האחורי ונשאר שובל ארוך, נקטר אלים.


PowerPoint bemutató

זה היה אחה״צ, חגיגה של ריחות, טעמים ולמידה.

* פורסם לראשונה בפיסבוק בקבוצת ערוץ יין.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים