אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

אגר – אזור יין קלאסי עם אקלים ייחודי

אזור אגר, הדומה באקלימו לבורגון או לאזורים הקרירים של קליפורניה, הפתיע את חברי המשלחת הישראלית. "היינות האדומים מאזור אגר, ובמיוחד יקב נמרוד קובאצ', הפתיעו אותי מאוד לטובה," מספר אסף פז מיקב ויתקין. "בעוד שטוקאי היה ידוע כאזור מרשים ומוכר, אגר היה ההפתעה האמיתית של המסע." האקלים הקריר של אגר מאפשר גידול של זנים שבישראל קשה לגדל באיכות דומה, ויוצר יינות עם חמיצות טבעית ואלגנטיות יוצאת דופן. דנה בני מיקב טוליפ מוסיפה: "הופתעתי לגלות כמה התחזקה הונגריה בייצור יינות יבשים, לא רק באזור טוקאי אלא גם באזורים כמו אגר. האדומים ביקב נמרוד קובאצ' , במיוחד מהזן בלאופרנקיש, היו פשוט נהדרים."

מסורת עשירה במערות האבן

יקב נמרוד קובאצ' שוכן בשבעה מרתפים רציפים חצובים באבן ברחוב ורוסאלה ההיסטורי בעיר אגר. במאה ה-18, היו מאות בתי מרתף בסגנון דומה, שנבנו מעל למרתפים שלהם כדי לבצע עיבוד במקום של הענבים. היום, בהנחיית מסורת זו, היקב ממשיך לייצר יין באותם מרתפים עתיקים, אך בעזרת טכנולוגיה מודרנית. סטפן יין מיקב יפו שיתף את התרשמותו: "היה מרתק לראות איך מתחת לכל יקב באגר יש הסתעפויות של מנהרות חצובות באבן, שיכולות להגיע לאורך של עד 2 קילומטר. מדהים איך אפשר מהיקב עצמו לרדת כמה מטרים ולהתחיל לטייל מתחת לאדמה. הלחות הקבועה והגבוהה יוצרת סימביוזה עם עובשים מיוחדים שגדלים שם, התורמים ללחות וגם לטיהור האוויר."

הטרואר שמאחורי היינות המיוחדים

במהלך הביקור ביקב נמרוד קובאצ', התוודעה המשלחת לאזורי הגידול המיוחדים של היקב:

  • אזור נאג'אגד – מדרון תלול עם חשיפה ייחודית ואדמה עשירה בסידן, שמעניקה אופי מינרלי ליין.
  • כרמי עמק אגר – כרמים המושפעים מהמיקרו-אקלים הייחודי של העמק ומפיקים ענבים עם איזון מצוין בין חמיצות לפרי.

"התפקיד של הטרואר בהונגריה מקבל משמעות חדשה." מסבירה ליטל עובדיה. "בניגוד לישראל, ששם אנחנו נאבקים בחום ויובש, כאן האתגר הוא לנצל את תנאי הקרקע והאקלים הקריר ליצירת יינות מורכבים ועם אופי מקומי ברור."

זני ענבים מסורתיים שהפתיעו את המשלחת

אחד מהדברים שהרשימו במיוחד את המשלחת היה השילוב המוצלח בין זנים בינלאומיים לזנים הונגריים מסורתיים. במיוחד בלט זן הקקפרנקוש (Kékfrankos) המוכר בשמו האוסטרי "בלאופרנקיש". "היינות מהזן הזה ביקב נמרוד היו פשוט יוצאי דופן," מספרת דנה בני. "יינות בעלי גוף בינוני, טאנינים מלטפים, ואיזון מצוין בין פרי לחמיצות." ליטל מיקב תל מוסיפה: "בנוסף לזנים האדומים המסורתיים, גם הזנים הלבנים היבשים כמו פורמינט מאזור טוקאי היו גילוי מרגש עבורנו. הבנו שהזנים ההונגריים יכולים להיות אפילו יותר מרשימים מכמה מהזנים הקלאסיים שכולנו מכירים מהעולם הישן."

חוויית טעימה מרתקת

במהלך הביקור, זכתה המשלחת לחוות את אחת מתוכניות הטעימה המובנות של היקב. במיוחד זכה לשבחים יין ה"בול'ס בלאד" (דם השור), הגרסה המודרנית של היקב ל"דם השור" ההונגרי המפורסם – בלנד מסורתי המשלב בין מספר זנים אדומים. "מה שמיוחד ביקב הזה הוא השילוב בין כבוד למסורת וחדשנות." מתאר אסף מיקב ויתקין. "הם לא מנסים להעתיק סגנונות אחרים, אלא מפתחים זהות ייחודית המבוססת על המסורת המקומית.

הצניעות כערך מוביל

דבר שחזר בדברי כל חברי המשלחת היה הצניעות המאפיינת את תעשיית היין ההונגרית. "אחד הדברים שאהבתי בכל המפגשים, בין אם זה היה ביקבים או אצל יצרני החביות, זה את הצניעות." מדגישה ליטל עובדיה. "זו תעשייה שבאה ממקום מאוד צנוע, בין אם זה יקב גדול או קטן, ומגישים בצניעות את היין וגם את כל העשייה שלהם." היא מוסיפה: "הייתי מגדירה את התעשייה ההונגרית כצנועה, איכותית, שקטה ומעניינת. אנחנו הישראלים יותר רעשניים, אבל שם עושים דברים ברמה גבוהה מאוד, ובמקום לדבר על זה, הם פשוט עושים."

יישום בישראל – לקחים מהמסע

חברי המשלחת חזרו עם תובנות רבות ורעיונות ליישום בישראל. סטפן יין מספר: "אני מאוד סקרן לנסות את העץ ההונגרי, בעיקר ביינות לבנים שאני מייצר. זה יכול לתת פרופיל ארומטי קצת אחר ומעניין." דנה בני מציינת: "עכשיו, אחרי שהבנתי את ההבדלים בין סוגי החביות השונות, אני חושבת שתהיה לי בחירה הרבה יותר מושכלת בקנייה הבאה של חביות. השימוש ביערות שונים יכול להוסיף עניין ומורכבות ליינות שלנו."

המפגש עם היקבים ההונגריים, ובמיוחד עם יקב נמרוד קובאצ' באגר, הראה לחברי המשלחת איך אפשר לשמר מסורת עתיקה תוך התחדשות מתמדת – לקח חשוב לתעשיית היין הישראלית הצעירה והמתפתחת.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
יקב יפו
יקב יפו – מסע בין הכרמים ותרבויות

במרחב היין הישראלי המתפתח, עומד יקב יפו כעדות חיה למפגש בין תרבויות, מסורות וחזון. בראשו עומד סטפן צלניקר, יינן שספג את אהבת היין מאביו ושכלל את אומנותו בין כרמי צרפת לפני שחזר לישראל להקים מפעל חיים משפחתי שהפך לסיפור הצלחה ישראלי.

שורשים עמוקים בשני עולמות

סיפורו של יקב יפו מתחיל כסיפור אהבה. אביו של סטפן, שנסע לצרפת, פגש שם את אמו בשטרסבורג. סטפן נולד בצרפת, ובגיל שנה עלתה המשפחה לישראל. בשנת 1998 החליט האב לעבור לתחום ייצור היין, תחום שהיה זר לו קודם לכן, כפי שמעידה בחיוך אמו של סטפן: "אם הוא לא היה מכיר אותי, הוא היה שותה רק יין קידוש כל חייו."
סטפן, שגדל בצל תהליך ייצור היין, החליט ללכת בדרכי אביו אך להעמיק את הידע המקצועי. הוא למד בפקולטה לחקלאות ברחובות, השלים תואר ראשון במדעי הצמח, ואז יצא למסע מקצועי מרתק בצרפת – שנתיים בבורגונדי, שנה בבורדו, ואף התנסה בדרום אפריקה במסגרת חילופי סטודנטים. ב-2006 חזר לישראל והפך ליינן הראשי של יקב יפו.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים