דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

דנה בני - יקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

יין כמפגש בין מדע ואמנות

לדברי דנה, מה שמושך אותה בתחום היין הוא השילוב בין העולם המדעי והריאלי לבין היצירתיות והחוויה החושית. "יין מקרב בין אנשים, פותח את הלב." היא אומרת, ומדגישה שעיסוק זה מפעיל את כל החושים ומאפשר מגע אנושי שחסר לה בתחום ההנדסה.

מסע מקצועי והשראה בהונגריה

דנה הצטרפה לאחרונה למשלחת ייננים ישראלים בסיור מקצועי בהונגריה מטעם חברת "החבית ההונגרית". היא התרשמה במיוחד מהאיזון בין המסורתי למשפחתי לבין הקפדנות המקצועית שראתה. במיוחד ריתק אותה ביקור במפעל ורדה למיכלי יין, וכן טעימות היין המודרכות ביקבים שונים, שהעניקו הקשר ישיר לחביות בהן היא משתמשת בעבודתה. "עופר, המדריך, הוסיף ערך רב עם ההסברים על ההיסטוריה והתרבות ההונגרית, מה שתרם רבות לחוויה." היא מציינת.

השפעת בחירת החבית

הביקור בהונגריה פתח בפני דנה אפשרויות חדשות בכל הנוגע לבחירת החביות ליישון היין. "עד עכשיו השתמשנו בחביות הכי בסיסיות שהיצרן מציע, אבל עכשיו, לאחר שהבנתי את ההבדלים, תהיה לי בחירה יותר ספציפית בקנייה הבאה." היא אומרת.

דנה הייתה מרותקת מהגיוון בתהליכי ייצור החביות, במיוחד מהשימוש בתנור הקרמי המיוחד לקליית  החביות ומהשימוש ביערות עץ אלון מטרוארים שונים, שיכולים להוסיף עניין ועומק ליין.

יקב טוליפ

ביקב טוליפ, האג'נדה היא "לא לנוח על זרי הדפנה," כפי שדנה מתארת. היקב משלב טכנולוגיה מתקדמת לטובת השבחת איכות הענבים והיין, במיוחד לנוכח שינויי האקלים והתחממות הגלובלית. התובנות מהסיור בהונגריה העשירו את החשיבה של דנה על טכניקות חדשות. "השריית ענבים מבציר מאוחר על יין טרי תוסס היא טכניקה שידעתי עליה אבל לראות אותה 'בלייב' היה שונה. זה משהו שאני רוצה ליישם בייצור," היא מסבירה.

מקום לנשים בעולם היין

דנה, כייננית ראשית ביקב משמעותי בתעשייה הישראלית, מתארת עצמה כ"זן נדיר" בשנים הראשונות לדרכה המקצועית. "לשמחתי היום יש יותר נשים בענף," היא אומרת, ומעודדת נשים להשתלב בתחום. "נשים חזקות מאוד בכל מה שקשור לעולם החושי והסנסוריאלי, שחשוב מאוד בענף."

לחזונה, דנה מסכמת, "בחרתי במקצוע הזה מתוך אהבה ובמטרה לשמח אנשים. אני עדיין לומדת ומתפתחת, ומקווה שנמשיך להביא לקהל יין משובח, מעניין ומשמח לבב אנוש."

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »
יקב יפו
יקב יפו – מסע בין הכרמים ותרבויות

במרחב היין הישראלי המתפתח, עומד יקב יפו כעדות חיה למפגש בין תרבויות, מסורות וחזון. בראשו עומד סטפן צלניקר, יינן שספג את אהבת היין מאביו ושכלל את אומנותו בין כרמי צרפת לפני שחזר לישראל להקים מפעל חיים משפחתי שהפך לסיפור הצלחה ישראלי.

שורשים עמוקים בשני עולמות

סיפורו של יקב יפו מתחיל כסיפור אהבה. אביו של סטפן, שנסע לצרפת, פגש שם את אמו בשטרסבורג. סטפן נולד בצרפת, ובגיל שנה עלתה המשפחה לישראל. בשנת 1998 החליט האב לעבור לתחום ייצור היין, תחום שהיה זר לו קודם לכן, כפי שמעידה בחיוך אמו של סטפן: "אם הוא לא היה מכיר אותי, הוא היה שותה רק יין קידוש כל חייו."
סטפן, שגדל בצל תהליך ייצור היין, החליט ללכת בדרכי אביו אך להעמיק את הידע המקצועי. הוא למד בפקולטה לחקלאות ברחובות, השלים תואר ראשון במדעי הצמח, ואז יצא למסע מקצועי מרתק בצרפת – שנתיים בבורגונדי, שנה בבורדו, ואף התנסה בדרום אפריקה במסגרת חילופי סטודנטים. ב-2006 חזר לישראל והפך ליינן הראשי של יקב יפו.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים