יקב ספשי SZEPSY

בשנת 1990 השתחררו יצרני היין בהונגריה מכבלי השלטון הקומוניסטי המרכזי ושבו להיות חופשיים להחליט איזה זני ענבים יגדלו וכיצד ייצרו את היין שלהם. בלט במיוחד אדם אחד, אישטוון ספשי  Istvan Szepsy , אשר שם לו למטרה לעשות את יין הקינוח Tokaj Aszu הטוב ביותר שניתן לעשות. חרף קשיים מרובים הצליח האדם המוכשר והנדיב הזה להגיע למטרתו, באורח צנוע ונחבא אל הכלים. אם יש אדם אחד ששמו הוא שם נרדף למהפכת ה-Tokaj Aszu שעברה על הונגריה בשלושים השנים האחרונות, הרי הוא אישטוון ספשי. הוא עצמו אחראי להתחדשות המסורת האיכותית חסרת-הפשרות בייצור יינות הקינוח בחבל ארץ זה, לפי מיטב המסורת אך באיכות ללא-פשרות וללא-תחרות.

את דרכו בתחום היין החל אישטוון בשנות ה-70 כעובד קואופרטיב היין של Mad ובראשית שנות התשעים, עם הקמתו של יקב Royal Tokaj פעל במסגרתו. עם פרישתו מיקב זה בשנות ה-90, החל לרכוש את הכרמים המובחרים באזור הכפר Mad) Kiraly, Szent Tamas, Betsek, Danczka, Nyulaszo) אשר בהם יבול ענבי הבוטריטיס היה המוצלח ביותר, מתוך הכרה ודאית שמענבים הטובים ביותר ניתן לייצר את היין האיכותי ביותר.

כיום משתרעים כרמי היקב על פני 540 דונם כולם באזורי היין המובחרים ביותר של Tokaj.

זני הענבים: זנים לבנים בלבד-  72% פורמינט (Furmint)  22% הרשלוולו (Harslevelu) 6% מוסקט ( Sarga Muskotaly, הידוע גם כמוסקט לבן או Muscat de Lunel)

היקב מייצר מדי שנה כ-50,000 בקבוקי יין לבן יבש ו 6,000-8,000 בקבוקי יין קינוח Aszu, וכ-12,000 בקבוקי יין קינוח מסוג  Szamorodni. הכמויות מוגבלות במתכוון.

סוג האדמה: טוף ריולייט וולקני לזאולייט עם קוורץ וחימר מינרלי. בסך הכל 23 סוג טרואר שונים ב-6 כפרים.

תנאי אקלים: קיץ חם, סתיו ממושך, חורף קר ומושלג, משקעים ממוצעים 550 מ"מ/שנה

עיבוד כרמים –  גביע בינוני גבוה, סעיפים קצרים; ללא דישון; ללא חומרים אורגניים; ללא הדברה; ללא קוטלי צמחיה;  3 דילולים בעונה; בציר סלקטיבי; ענבי בוטריטיס נבצרים ידנית גרגר-גרגר 12 ק"ג/יום לבוצר.

יצור ביקב – שמרים מקומיים, ללא אנזימים; התססה בחבית; מרתפים ישנים עם שכבת תחב על הקירות; יישון Aszu נמשך 40 חודשים בחביות אלון הונגריות 225 ל'; כמות גופרית נמוכה.

היקב משפחתי, וממוקם בבית המשפחה בכפר מאד MAD. חרף הצניעות והענווה היקב הזה הוא ללא ספק היהלום שבכתר יקבי טוקאי ושמעו יצא למרחוק. מכל רחבי העולם עולים לרגל ליקב הזה ולבעליו. כל המכירים את יינות טוקאי ויודעים להעריכם לא יוותרו על ביקור ביקב זה ועל רכישת יין מיינותיו היקרים מאוד  לאוספיהם הפרטיים.

משפחת Szepsy מייצרת יינות Tokaj מאז המאה ה-16, בעת שבה החלו לייצר יינות כאלה, וההיסטוריה המשפחתית משולבת בהתפתחויות ההיסטוריות הללו. הדורות הצעירים גאים במורשתם המשפחתית ומשקיעים בהצלחה רבה מאמצים כבירים לשמור על רמת-על בייצור יינות הקינוח הידועים.

את דרכו של אישטוון ספשי ממשיך היום בנו Istvan Szepsy Jr. במרץ ובכישרון רבים וגם בתו גבריאלה (Gabriella) עובדת ביקב.

המוטו של היקב – אנחנו מגדלים את הענבים הטובים ביותר, ללא כל פשרות. הכרמים ממוקמים ברום הגבעות, על מדרונות תלולים והקרקע מאד סלעית. הגיל הממוצע של הגפנים הוא 40 עד 50 שנה.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים