יקב גרה Gere

עמק  וילאן Villany נמצא בקצה הדרומי של הונגריה. שרידי תרבות היין באזור הם מהתקופה הרומית. הגירתם של חקלאים שוואבים מדרום-גרמניה לאזור הזה במאה ה-18 קדימה את גידול הכרמים ואת תרבות היין באזור. באותה עת נחצבו מרתפי היין העמוקים בקרקע הסלעית של עמק וילאן. בעקבות הפילוקסרה שהכתה בכרמים חלה התחדשות בגידול הכרמים בהנהגתו של  הרוזן זיגמונד טלקי וזו הביאה עמה תשומת לב והכרה בינלאומית באזור יין זה. החלה התארגנות של יקבים משפחתיים מבוססי מסורת רבת-שנים של ייצור יין ופעילות ערה  של סוחרים ונגוסיאנטים.

בראשית שנות ה-90 של המאה שעברה, עם נפילת השלטון הקומוניסטי, התחדשה הפעילות המשפחתית בייצור יין בעמק וילאן, וחקלאי האזור, ובהם אטילה גרה, השכילו לשתף ביניהם פעולה כדי להחיות את האיכותיות והמוניטין של יינות האזור.

כיום מגדלים בעמק וילאן כ-25,000 דונם של כרמי יין, בעיקר ענבים אדומים. המוניטין של עמק וילאן כאזור יין הוא על היינות האדומים שלו, ופחות על הלבנים. זן הענב המככב באזור הזה הוא הקברנה פרנק. וכאן, בשונה מהמקובל ברוב אזורי גידולו בעולם שבהם הוא 'שחקן-משנה' בבלנדים, בעמק וילאן איכות הזן מעולה ועל כן הוא זוכה לככב ביינות זניים. כאן הקברנה-פרנק נחשב למלך בסדרות היין הגבוהות ומכונה Villany Franc לאמור הקברנה-פרנק של וילאן. הוא אלגנטי, מורכב, בעל טעם עשיר ומלא, מתובל, בעל חמיצות מורגשת וטובה, טנינים מורגשים ואיזון יפה. בשונה מהקברנה פרנק הישראלי, הטעמים העשבוניים האופייניים לזן הזה כשהוא גדל בישראל מודגשים פחות בזן ההונגרי.

העמק נהנה ממיקרו-אקלים ים-תיכוני  במונחים מקומיים – וזוכה לשעות שמש וטמפרטורה מהגבוהים בהונגריה. החום והיובש השוררים בעמק תורמים לתקופת צמיחה ממושכת

הכרמים של יקב Gere נטועים כולם בעמק וילאן, ושטחם הכולל הוא 750 דונם; הם כוללים כמה מהחלקות האיכותיות ביותר של העמק ובהן -Kopár, Konkoly, Csillagvölgy , Ördögárok. בכל חלקה יש רכיבי קרקע שונים, אך המשותף לכולן הוא שכבת לס עשירה בגיר ושכבת סלע דולומיט מתחתיה, מתאימים מאוד לגידול זני הענבים האדומים האופייניים.

כל הכרמים של היקב המעובדים בידי המשפחה מעובדים בשיטות אורגניות בלבד.

זני הענבים בכרמי היקב הם -Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Portugieser, Pinot Noir, Syrah, Medoc Noir, Tempranillo, Kékfrankos, Fekete Járdovány

ההיסטוריה של יקב גרה A. Gere מתחילה לפני שבעה דורות. אבותיו של אטילה גרה Attila Gere הנחילו את גישתם היינית ואת כשרונם מדור לדור, ועסקי יצור היין נוהלו תמיד בידי בני המשפחה. היקב משתמש בכרמים שלו ואף רוכש ענבים מכורמי האזור עבור יינות הבסיס של היקב.

הטבע היה תמיד חלק בלתי-נפרד מחייו של אטילה גרה, אשר שימש בצעירותו תקופה לא-קצרה כיערן, אולם המעבר של היקב לחקלאות אורגנית נבע לא רק מאהבה לטבע כי אם ממניעים של הגיון ושכל-ישר.

היקב נעזר במכשור ובטכנולוגיה מתקדמים בשילוב שיטות עבודה מסורתיות המקובלות בעמק. הבציר ידני, המיון נעשה בשטח ורק הענבים הטובים מועברים במכלים קטנים ליקב. התנובות בכרמים נמוכות 0.7 עד 1 ק"ג לגפן. מיון איכות נוסף נערך בהגעת הענבים ליקב. הפרדת שזרות וקירור במכלי נירוסטה או עץ. התססה מבוקרת טמפרטורה של שבוע עד שלושה שבועות לפי הזן. מטרתם של תהליכי היצור לאפשר שמירת טעמים טיפוסיים ואופי הטרואר. על כן כל פעולות היצור הן מתונות ועדינות. גם הסחיטה אחרי התסיסה נעשית בעדינות בפרס פנאומטי.

תסיסה ספונטנית מלולקטית מתבצעת על פי רוב בחביות חדשות, לרוב הונגריות –  European Coopers ואחרים – וגם צרפתיות. יינות אדומים זוכים לתקופת יישון של 14 עד 18 חודשים שרק בסיומה מתבצע תהליך הבלנדינג. יינות היוקרה של היקב זוכים לתקופת יישון נוספת בבקבוק.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים