טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

האזור מתאפיין בקרקע וולקנית ייחודית ואקלים מיוחד היוצר תנאים אידיאליים לגידול הענבים ולהתפתחות "הריקבון האציל". הפטרייה הייחודית, בוטריטיס סינראה, מתיישבת על הענב, שואבת את נוזליו, והופכת אותו לצימוק מרוכז ומתוק במיוחד. כפי שמסביר מרגלית: "הם שומרים את הענבים הללו בצד, עושים יין לבן, ואז מוסיפים ליין הלבן את הענבים הבוטריטיסים, מה שמעלה את רמת הסוכר ומוסיף את הטעמים המיוחדים."

מתחת לכפרי האזור מתפתלות מנהרות באורך קילומטרים, חצובות בסלע. "היה מרתק לראות את אזור טוקאי," מספר יין סטפן מיקב יפו. "יש שם סוג של כורכר שמאוד קל לחצוב אותו, ומתחת לכל יקב יש הסתעפויות של מנהרות שיכולות להגיע לשני קילומטרים. הלחות הקבועה והגבוהה יוצרת סימביוזה עם עובשים שגדלים שם, תורמים ללחות וגם לטיהור האוויר."

הזן המוביל בטוקאי הוא הפורמינט, ענב בעל חמיצות גבוהה המאזנת את המתיקות העשירה. ליטל עובדיה, יינית, מציינת: "הופתעתי מהיינות הלבנים היבשים שלהם, במיוחד מהפורמינט כלבן יבש וגם מההרשלבלו. הם פשוט זנים מעניינים ומרשימים."

היין מסווג לפי "פוטוניוש" – יחידת מידה המציינת את כמות הצימוקים ליין. יין 6 פוטוניוש יכיל כ-160 גרם סוכר לליטר, והאסנסיה הנדירה – כ-600 גרם! הבציר עצמו הוא מלאכת אמנות: בוצר יכול לקטוף רק 5-10 קילו ענבי אסו ביום שלם.

בלגימה של טוקאי אסו תמצאו טעמי משמש, אפרסק, תאנה, וניל וטופי. "מה שהפתיע אותי," אומר מרגלית, "שהם שמים את זה בחבית. אף פעם לא הרגשתי טעמים של חבית בתוך טוקאי, זה ערך מוסף שלא הייתי מודע אליו."

ולסיכום, כפי שהעיד האפיפיור בנדיקט ה-14: "ברוכה האדמה שגידלה אותך, ברוכה האישה ששלחה אותך, וברוך אני ששותה אותך." ואכן, יין הטוקאי ממשיך לברך את חך שותיו כבר מאות שנים, מזכיר לנו שהזמן והמסורת הם חלק בלתי נפרד מקסם היין.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »
יקב יפו
יקב יפו – מסע בין הכרמים ותרבויות

במרחב היין הישראלי המתפתח, עומד יקב יפו כעדות חיה למפגש בין תרבויות, מסורות וחזון. בראשו עומד סטפן צלניקר, יינן שספג את אהבת היין מאביו ושכלל את אומנותו בין כרמי צרפת לפני שחזר לישראל להקים מפעל חיים משפחתי שהפך לסיפור הצלחה ישראלי.

שורשים עמוקים בשני עולמות

סיפורו של יקב יפו מתחיל כסיפור אהבה. אביו של סטפן, שנסע לצרפת, פגש שם את אמו בשטרסבורג. סטפן נולד בצרפת, ובגיל שנה עלתה המשפחה לישראל. בשנת 1998 החליט האב לעבור לתחום ייצור היין, תחום שהיה זר לו קודם לכן, כפי שמעידה בחיוך אמו של סטפן: "אם הוא לא היה מכיר אותי, הוא היה שותה רק יין קידוש כל חייו."
סטפן, שגדל בצל תהליך ייצור היין, החליט ללכת בדרכי אביו אך להעמיק את הידע המקצועי. הוא למד בפקולטה לחקלאות ברחובות, השלים תואר ראשון במדעי הצמח, ואז יצא למסע מקצועי מרתק בצרפת – שנתיים בבורגונדי, שנה בבורדו, ואף התנסה בדרום אפריקה במסגרת חילופי סטודנטים. ב-2006 חזר לישראל והפך ליינן הראשי של יקב יפו.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים