ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

ליטל עובדיה יקב תל

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

נקודת מפנה בחייה הייתה זכייתה ב"פרויקט הנחלות" של המועצה האזורית גולן, שהעניק לה 60 דונם אדמה חקלאית ושטח למגורים. "מהנקודה הזו הפכתי מעובדת בכרמים של אחרים לבעלת אדמה." היא משתפת.

יקב "תל" מתאפיין בייצור עצמאי לחלוטין ובהתמקדות ביינות מצפון הגולן. הגפנים גדלים בגובה רב ובאקלים קר ומניבים יינות רעננים ומדויקים. היקב מציע יינות לבנים כמו סוביניון בלאן וריזלינג, ויינות אדומים בשתי סדרות הנקראות על שם כפרים צ'רקסים מהגולן – "צורימן" ו"זיוואן".

ליטל, שמחוברת לגישה המסורתית בייצור יין, הייתה לאחרונה חלק ממשלחת ייננים ישראלים שיצאה למסע מקצועי בהונגריה. היא התרשמה במיוחד ממפעלי ייצור היין המשפחתיים שם ומתשומת הלב המיוחדת לפרטים הקטנים. "היה מרתק לראות את הקפדנות בתהליך היצירה של החביות במפעל יורפיין קופרס ואת מיכלי הענק של המותג "קונפידנס" מתוצרת מפעל ורדה ושטוקינגר." היא מציינת. הסיור בהונגריה העשיר את הידע המקצועי שלה, במיוחד בהיבטים של בחירת חביות יין וייצור יינות באקלים קר. "העריכה המיוחדת של הסיור, ההסברים על ההיסטוריה ותרבות היין ההונגרית, והביקורים ביקבים היו בעלי ערך מוסף עצום." היא מסכמת.

ליטל שמנהלת את היקב יחד עם צוות נשי, "מה שנקרא גירל פאוור", היא אומרת בחיוך, ממשיכה לפתח את חזונה לייצור יינות איכותיים המשקפים את הטרואר הייחודי של צפון רמת הגולן.

"אני מנהלת מערך נרחב, לא רק יקב. מדובר במשק חקלאי על כל מה שמשתמע מכך. חשוב לי להמשיך לבסס את המשק. הייתי רוצה לראות שהגפנים יעמיקו שורש, שיתחזקו, שיהיו מאוזנים ויצמחו לתפארת. זה כמו שיש לך ילד ואת שמחה לראות אותו גדל וצומח – שהשנים הבאות יהיו של צמיחה ועשייה פורייה. אני מאמינה בכישרונות המקומיים וביכולת שלנו לייצר יינות טובים וטעימים כאן בצפון רמת הגולן בישראל, באזור חקלאי בעל ערך מוסף וייחודי מאין כמוהו."

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »
יקב יפו
יקב יפו – מסע בין הכרמים ותרבויות

במרחב היין הישראלי המתפתח, עומד יקב יפו כעדות חיה למפגש בין תרבויות, מסורות וחזון. בראשו עומד סטפן צלניקר, יינן שספג את אהבת היין מאביו ושכלל את אומנותו בין כרמי צרפת לפני שחזר לישראל להקים מפעל חיים משפחתי שהפך לסיפור הצלחה ישראלי.

שורשים עמוקים בשני עולמות

סיפורו של יקב יפו מתחיל כסיפור אהבה. אביו של סטפן, שנסע לצרפת, פגש שם את אמו בשטרסבורג. סטפן נולד בצרפת, ובגיל שנה עלתה המשפחה לישראל. בשנת 1998 החליט האב לעבור לתחום ייצור היין, תחום שהיה זר לו קודם לכן, כפי שמעידה בחיוך אמו של סטפן: "אם הוא לא היה מכיר אותי, הוא היה שותה רק יין קידוש כל חייו."
סטפן, שגדל בצל תהליך ייצור היין, החליט ללכת בדרכי אביו אך להעמיק את הידע המקצועי. הוא למד בפקולטה לחקלאות ברחובות, השלים תואר ראשון במדעי הצמח, ואז יצא למסע מקצועי מרתק בצרפת – שנתיים בבורגונדי, שנה בבורדו, ואף התנסה בדרום אפריקה במסגרת חילופי סטודנטים. ב-2006 חזר לישראל והפך ליינן הראשי של יקב יפו.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים