יקב טוזקו TŰZKŐ Estate

במאה ה-17 הקימה משפחת האצולה ההונגרית אפוני (Apponyi) שמוצאה בצרפת את יקב TŰZKŐ (צור או אבן-אש, בתרגום חופשי) בכפר Bataapati שבדרום הונגריה ורכשה אדמות רבות בגבעות Szekszard הסמוכות באזור הקרוי Tolna. אחוזת היין התאפיינה ביצור יינות איכות בזכות טרואר מוצלח וחידושים בתהליכי הייצור.

בתום השלטון הקומוניסטי בראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 משך הפוטנציאל הרב הגלום בכרמים וביקב את תשומת לבה של משפחת היין האיטלקית הנודעת Marchese Antinori והקבוצה בשיתוף עם Marchese Jacopo Mazzei , אף הוא בן למשפחת אצולת-יין איטלקית, רכשה את היקב בשנת 2000 וצרפה אותו לקבוצת היקבים הגדולה שלה.

ליקב מרתפי יישון לאחסנת יינות, אשר נחפרו באדמות הלס הרכות של האזור לפני למעלה מ-300 שנים, כמקובל באזור זה ובהונגריה כולה. במרתפים טמפרטורה ותנאי לחות קבועים ועושים בהם שימוש שוטף בהליכי היצור של היין המתישן, תכולת המרתפים כשש-מאות חביות יין מעץ אלון הונגרי (225 ליטר בעיקר) המתיישנות להן בשלווה ובנחת. 

כרמי אחוזת היין TŰZKŐ  משתרעים על פני 2600 דונם אשר 1700 דונם מהם סמוכים ליקב ובהם מגדלים זני גפנים שונים, ובהם – Gruner Veltliner, Traminer, Reisling (לבנים, כ-1200 דונם) ו –  Kekfrankos, Cabernet Franc (אדומים, כ-560 דונם). בחלקות גדולות-פחות מגדל היקב גם Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot. 

היקב הנמצא כ-150 ק"מ דרומית לבודפשט בירת הונגריה, בלב גבעות וכפרים ציוריים, בתנאי מיקרו-אקלים אידיאליים לגידול ענבי יין. 

היינות שמייצר היקב נודעים בארומות בולטות. הגפנים גדלים באדמות גיר ולס, המנקזות היטב את מי הגשמים. חלק מהכרמים נטועים באזורים שבהם הרכב הקרקע שונה, והדבר מקנה ליקב מנעד רחב של סוגי מיקרו-אקלים שונים ומגוון ייצור יינות רחב. מגון היינות שמיצר היקב הוא גדול – יינות זניים, אדומים, לבנים ורוזה, וממסכים שונים.

מנהל היקב – dr. Erdélyi Árpád  

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים