אזור וילאני – המחוז הקסום של היין האדום ההונגרי

אזור וילאני נמצא בדרום הונגריה והוא נחשב למרכז ייצור היין האדום האיכותי במדינה. האזור זוכה למספר שעות שמש גדול יותר מכל אזור אחר בהונגריה, מה שמאפשר הבשלה מיטבית של ענבי יין אדומים. מסורת ייצור היין באזור החלה בתקופה הרומית והתפתחה לאורך מאות שנים, עד שהפכה למוקד של מצוינות ייננית בהונגריה המודרנית. במרץ האחרון, קבוצה של שמונה יינים ישראלים יצאה למסע ייחודי בהונגריה מטעם "החבית ההונגרית". המשלחת ערכה ביקורים במגוון אזורי יין ויקבים ברחבי המדינה, כשאחד היעדים המרשימים במיוחד היה אזור וילאני.

האקלים הייחודי והטרואר המיוחד

אזור וילאני נהנה מאקלים מיוחד בקנה מידה הונגרי. שרשרת הרים מגנה על הכרמים מפני רוחות צפוניות קרות, והקרקע הגירית הטהורה תורמת לאיכות המעולה של הענבים. הכרכום ההונגרי, הגדל באזור זה בלבד, הפך לסמל האזור ומתנוסס על בקבוקי היין המקומיים.

"הפתיע אותי שהונגריה מאוד התחזקה בייצור יינות יבשים," מספרת דנה בני מיקב טוליפ. "האדומים ביקב גרה, הרבה מהזן בלאו פרנקיש, היו ממש נהדרים."

יקב ויליאן

יקב ויליאן הוקם בראשית שנות ה-90 של המאה הקודמת בשולי הכפר קישהרשאני, על מורדות "ההר השחור". החזון שלו מאז ומתמיד היה ליצור יינות איכות המשקפים את האופי המקומי של אזור וילאני, תוך שילוב בין מסורת לחדשנות.

ליקב 1200 דונם של כרמים הנטועים במפנה דרומי או דרום-מזרחי, בצפיפות של 7000 נטיעות להקטאר. הפילוסופיה של היקב מתבטאת בהתערבות מינימלית בחיי הגפן, מתוך רצון לאפשר לה להתפתח באופן טבעי. היינות מיושנים בחביות עץ אלון הונגרי וצרפתי למשך 12-18 חודשים, ולאחר מכן בבקבוקים למשך מספר חודשים נוספים.

"ביקב ויליאן ההפתעה הגדולה שלי היתה הקברנה פרנק." משתפת ליטל עובדיה, יננית ישראלית שהשתתפה במסע במרץ. "בישראל הקברנה פרנק מאופיין לרוב בטעמים עשבוניים דומיננטיים, אבל כאן, בוילאני, היין הפגין איזון מרשים בין פרי לתבלינים, עם מורכבות שמזכירה יינות בורדו איכותיים."

יקב גרא

ההיסטוריה של יקב גרא מתפרשת על פני שבעה דורות. אטילה גרה, הבעלים הנוכחי, ממשיך מסורת משפחתית ארוכת שנים, ובמקביל הוביל מהפכה של איכות באזור. כרמי היקב, המשתרעים על פני 750 דונם, כוללים כמה מהחלקות האיכותיות ביותר של עמק וילאני.

היקב מתהדר בשיטות עבודה אורגניות המשלבות טכנולוגיה מתקדמת עם מסורת מקומית. הבציר נעשה ידנית, והענבים עוברים תהליך מיון קפדני. התנובה בכרמים נמוכה – 0.7 עד 1 ק"ג לגפן – מה שמבטיח ריכוז טעמים גבוה ביין.

"המפגש עם אטילה גרה היה שיעור מאלף ביינות," מספר אסף פז מיקב ויתקין, יינן ישראלי שהיה חלק מהמשלחת במרץ. "הוא לקח את הקבוצה שלנו לטעימה במרתף העתיק, שנחצב בסלע לפני מאות שנים. כשטעמנו את ה'וילאני פרנק' שלו – הקברנה פרנק המקומי – הבנו שיש כאן משהו מיוחד."

הזנים המיוחדים של האזור

אחד המאפיינים המרתקים של אזור וילאני הוא היחס המיוחד לזן הקברנה פרנק. בעוד שברוב העולם זן זה משמש כ'שחקן משנה' בבלנדים, כאן הוא מככב ביינות זניים וזוכה לכינוי המיוחד "וילאני פרנק". הוא מתאפיין באלגנטיות, מורכבות, טעם עשיר ומלא, חמיצות מורגשת וטובה, וטנינים מאוזנים.

""בשונה מהקברנה פרנק הישראלי, הטעמים העשבוניים האופייניים לזן הזה כשהוא גדל בישראל מודגשים פחות בזן ההונגרי." ציינה נעמי ורד מייקב פלטר.

לצד הקברנה פרנק, מגדלים באזור גם זנים בינלאומיים קלאסיים כמו קברנה סוביניון, מרלו וסירה, וזנים מקומיים כמו הקיקפרנקוש, המוכר גם בשמו האוסטרי בלאופרנקיש.

אזור וילאני, עם היקבים המצוינים שבו, מוכיח כי הונגריה אינה רק ארץ היינות המתוקים, אלא גם ערש ליינות אדומים יבשים ואיכותיים, המביאים לידי ביטוי את הטרואר הייחודי של דרום הונגריה.

וכפי שסיכמה בהתלהבות ליטל מיקב תל: "הצניעות של התעשייה ההונגרית היא מאוד יפה. היה מאוד משמח להסתובב בכרמים, לפגוש כורמים, לראות ששיטות הגידול נעשות באיכות ובהקפדה וגם בצניעות, לאט בלי לנסות לאמץ את הגפן יותר מדי, לא ביבולים גבוהים, גידול ידני גם בכרמים גדולים.""

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים