יקב ויתקין- מסע לחדשנות בעולם היין הישראלי

מסע לעולמות היין והחבית – ייננים ישראלים בהונגריה

במהלך חודש מרץ 2025 יצאה משלחת של ייננים מובילים מישראל למסע מקצועי מרתק בהונגריה, ביוזמתה ובארגונה של החבית ההונגרית.
הסיור נועד להעמיק את ההיכרות עם עולם החבתנות ההונגרי, להתנסות מקרוב בטכניקות הייצור המסורתיות, ולהבין את השפעת עץ האלון ההונגרי על אופי היין וייחודו.

המשלחת ביקרה בשלושה אזורי יין מרכזיים בהונגריה, שכל אחד מהם נושא עמו אופי ייחודי ומסורת רבת שנים:

  • וילאני – אזור דרומי קסום שבו קברנה פרנק מסקרן ואחר מהמוכר בישראל, יוצר יינות רכים, מעודנים ומלאי אופי.
  • יגר – חבל מזרחי עתיר היסטוריה, בו מיוצרים יינות אדומים משובחים הידועים בכינוי "דם שוורים" בזכות צבעם העז ועושר טעמיהם.
  • טוקאי – אזור יין אגדי שבו התפתחה מסורת ייצור יינות קינוח מהוותיקות בעולם, ולאחרונה הורחב בו המגוון הענבים הלבנים ליינות יבשים מרתקים ומסקרנים.

במהלך הביקור נחשפה המשלחת לעבודתם של יצרני החביות של European Coopers ולמומחיות של Verda Stockinger בייצור מיכלי עץ איכותיים. המפגש עם בעלי המלאכה, החיבור לעץ המקומי והבנה מעמיקה של תהליכי הייצור הדגישו את תרומתו של החבית לעיצוב הזהות של כל יין.

מעבר ללמידה המקצועית, היה זה גם מסע אישי – הזדמנות לייננים לעצור לרגע את מרוץ העשייה, לשאוב השראה חדשה ולחזור ליקביהם בארץ עם זוויות ראייה חדשות וכלים נוספים להמשך הדרך.

בסדרת הכתבות הבאות, אנו מזמינים אתכם להכיר מקרוב את משתתפי המשלחת:
לשמוע מהם על דרכם האישית ביקבים שבהם הם פועלים, על החוויות מהמסע, ועל התובנות שהביאו איתם ממפגש בלתי אמצעי עם עולם החביות ההונגרי.

המסע להונגריה היה הרבה יותר מביקור מקצועי – הוא היה מפגש חי, נושם ומרתק בין אנשים, תרבויות ואהבה משותפת לעולם היין.

תכירו את אסף פז מיקב ויתקין, את פועלו ורשמיו מהסיור.

יקב ויתקין, שנוסד בשנת 2001, מייצג נקודת מפנה בתעשיית היין הישראלית. המייסד, אסף פז, החל את דרכו המקצועית כשף קונדיטור, אך תשוקתו הובילה אותו ללימודי ביוכימיה ומדעי המזון, ולבסוף ללימודי יין וגפן באוניברסיטה המובילה בבורדו שבצרפת. פז היה הישראלי הראשון שסיים את התואר הגלובלי בלימודי יין וגפן במוסד יוקרתי זה, מה שהעניק לו בסיס ידע עמוק ורחב בתחום.

הקמת היקב בכפר ויתקין לא הייתה רק עניין של פתיחת עסק, אלא הצהרת כוונות מהפכנית בנוף היין הישראלי. פז, יחד עם גיסו ואחותו, החליט להקים את היקב במשק המשפחתי של סבתו של גיסו, אחת ממקימות הכפר, ולהביא משב רוח רענן לתעשייה המקומית.

מה שמייחד את יקב ויתקין הוא ההחלטה האמיצה "לעשות הכל אחרת". בזמן שרוב היקבים הישראליים התמקדו בארבעה זני ענבים מסורתיים – מרלו, קברנה סוביניון, שרדונה וסוביניון בלאן – פז בחר להתמקד בזנים שמתאימים יותר לאקלים הישראלי החם. זנים כמו קריניאן, פטיט סירה וגרנאש, שלמרות התאמתם החקלאית המצוינת לישראל, סבלו מתדמית שלילית בשוק המקומי בשל הפקה לא איכותית בעבר.

האתגר היה כפול – לייצר יינות איכותיים מזנים אלה ובמקביל לחנך את הצרכן הישראלי לגבי הפוטנציאל האמיתי שלהם. בלי לתכנן מראש, יקב ויתקין הפך לחלוץ במה שמכונה היום "יינות מודרניים" או "סגנון היין המקומי" של ישראל.

תפיסת העולם של פז לגבי יינות ניכרת גם בגישתו לשימוש בחביות. הוא מתייחס לחבית ככלי חשוב בתהליך הייצור, אך מדגיש את הצורך באיזון עדין. מצד אחד, שימוש מופרז בחבית עלול למחוק את האופי האמיתי של היין ואת המאפיינים הייחודיים של אזור הגידול. מצד שני, החבית המתאימה יכולה להעצים את היין, להדגיש תכונות רצויות ולהוסיף מורכבות ועניין. לכן, ההתאמה בין סוג החבית לסגנון היין היא קריטית בפילוסופיית הייצור של היקב.

במסגרת סיור מקצועי בהונגריה, שאורגן על ידי 'החבית ההונגרית' עבור קבוצת ייננים מובילים, אסף פז זיהה שני אתרים שהציגו חדשנות יוצאת דופן והשפיעו עליו משמעותית מבחינה מקצועית. הראשון היה מפעל חביות שהפתיע בשילוב המושלם שלו בין טכנולוגיה מתקדמת לבין עבודת יד אנושית – מאזן שמשקף את פילוסופיית היין של פז עצמו. המקום השני היה יקב נמרוד קובאץ' מאגר שבהונגריה, שם איכות היינות האדומים הפתיעה אותו לטובה, לצד יין הטוקאי המרשים שהמוניטין שלו הקדים אותו.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים