נעמי ורד- יקב פלטר

מסע לעולמות היין והחבית – ייננים ישראלים בהונגריה

במהלך חודש מרץ 2025 יצאה משלחת של ייננים מובילים מישראל למסע מקצועי מרתק בהונגריה, ביוזמתה ובארגונה של החבית ההונגרית.
הסיור נועד להעמיק את ההיכרות עם עולם החבתנות ההונגרי, להתנסות מקרוב בטכניקות הייצור המסורתיות, ולהבין את השפעת עץ האלון ההונגרי על אופי היין וייחודו.

המשלחת ביקרה בשלושה אזורי יין מרכזיים בהונגריה, שכל אחד מהם נושא עמו אופי ייחודי ומסורת רבת שנים:

  • וילאני – אזור דרומי קסום שבו קברנה פרנק מסקרן ואחר מהמוכר בישראל, יוצר יינות רכים, מעודנים ומלאי אופי.
  • יגר – חבל מזרחי עתיר היסטוריה, בו מיוצרים יינות אדומים משובחים הידועים בכינוי "דם שוורים" בזכות צבעם העז ועושר טעמיהם.
  • טוקאי – אזור יין אגדי שבו התפתחה מסורת ייצור יינות קינוח מהוותיקות בעולם, ולאחרונה הורחב בו המגוון הענבים הלבנים ליינות יבשים מרתקים ומסקרנים.

במהלך הביקור נחשפה המשלחת לעבודתם של יצרני החביות של European Coopers ולמומחיות של Verda Stockinger בייצור מיכלי עץ איכותיים. המפגש עם בעלי המלאכה, החיבור לעץ המקומי והבנה מעמיקה של תהליכי הייצור הדגישו את תרומתו של החבית לעיצוב הזהות של כל יין.

מעבר ללמידה המקצועית, היה זה גם מסע אישי – הזדמנות לייננים לעצור לרגע את מרוץ העשייה, לשאוב השראה חדשה ולחזור ליקביהם בארץ עם זוויות ראייה חדשות וכלים נוספים להמשך הדרך.

בסדרת הכתבות הבאות, אנו מזמינים אתכם להכיר מקרוב את משתתפי המשלחת:
לשמוע מהם על דרכם האישית ביקבים שבהם הם פועלים, על החוויות מהמסע, ועל התובנות שהביאו איתם ממפגש בלתי אמצעי עם עולם החביות ההונגרי.

המסע להונגריה היה הרבה יותר מביקור מקצועי – הוא היה מפגש חי, נושם ומרתק בין אנשים, תרבויות ואהבה משותפת לעולם היין.

תכירו את נעמי ורד מיקב פלטר, את פועלה ורשמיה מהסיור.

נעמי ורד עובדת כייננית ביקב פלטר, אחד היקבים המכובדים ברמת הגולן. יקב פלטר, שנוסד בשנת 2002 על ידי האחים טל וניר פלטר, ממוקם בקיבוץ עין זיוון בגובה 1,000 מטר מעל פני הים. מיקומו הייחודי, עם אדמת הטוף הגעשית, האקלים המיוחד והפרשי הטמפרטורות בין יום ללילה, יוצר תנאים אידיאליים לגידול ענבים איכותיים.

לפני שלוש שנים החלה נעמי את דרכה המקצועית ביקב, וכפי שהיא מציינת בצניעות: "כל מה שלמדתי על יין, למדתי כאן." בתפקידה בייצור, היא מיישמת את הפילוסופיה הייחודית של היקב, המשלבת מסורת עם דיוק וחדשנות.

תפיסת עולם מקצועית

"הייחודיות היא להישאר באותנטיות ובעשייה המסורתית, השאיפה לדקויות והשמירה על עבודה מדויקת וקפדנית." כך מגדירה נעמי את מה שמייחד את יקב פלטר. עבורה, יצירת יין אינה רק תהליך תעשייתי אלא אמנות הדורשת תשומת לב לפרטים הקטנים ביותר.

אמנות החבית והשפעתה על היין

נעמי מתמחה בשימוש בחביות הונגריות, במיוחד ביינות הלבנים של היקב. "אצלנו החבית ההונגרית מאוד עדינה והיא שומרת על היין בבסיס שלו, אבל נותנת גם עומק וטוויסט," היא מסבירה. אחד המאפיינים הייחודיים של היינות המיושנים בחביות אלו הוא המרקם החמאתי שמתפתח בהם, המשתלב עם הניקיון והעדינות האופייניים ליינות פלטר. השימוש בחביות מדגים את הגישה הכוללת של נעמי ושל היקב – איזון בין שימור אופי הענבים לבין העשרתם, בין מסורת לחדשנות.

השראה והתפתחות מקצועית

מפגשים עם תרבויות יין אחרות, ובמיוחד עם תרבות היין ההונגרית, משמשים עבור נעמי מקור להשראה ולרעיונות חדשים. היא מתרשמת במיוחד מהתשוקה ומהירידה לפרטים הקטנים שראתה אצל יצרני החביות ההונגריים.

"התרשמתי מתהליך העבודה… והייתי רוצה ליישם אצלנו עם היינות הלבנים." היא אומרת. במיוחד מעניינת אותה טכניקת השריפה הקרמית של החביות, המאפשרת שליטה מדויקת ברמת החום והשריפה ומשפיעה ישירות על הארומות שהחבית תעניק ליין.

איזון בין מסורת לחדשנות

נעמי רואה בעבודתה גשר בין המסורתי למודרני. היא מעריכה את הידע העמוק והמסורת של תרבויות יין מבוססות, אך בו-זמנית מחפשת דרכים לשפר ולהתאים את הטכניקות לסגנון ולתנאים הייחודיים של יקב פלטר. "אפשר להשתדרג, אבל עדיין לשמור על איכות." היא מסכמת את גישתה. בעולם שבו לעתים הטכנולוגיה והמהירות באים על חשבון האיכות, נעמי דוגלת באיזון – שימוש בידע ובטכניקות חדשניות, מבלי לוותר על האותנטיות והקשב לחומר הגלם.

 

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים