יקב באלה גזה Balla Geza Winery

יקב באלה גזה Balla Geza Winery

 

יקב באלה גזה – גדול ומודרני- שוכן כ-20 ק"מ מזרחית לעיר ארד ARAD, באזור גידול נודע של כרמי יין הקרוי Minis בחבל טרנסילבניה. למרגלות גבעות ארד והרי טרנסילבניה, ברצועה צרה-יחסית, נטועים כרמי היקב, ובהם זני ענבים מקומיים ובעלי מוניטין, כגון הקדרקה Kadarka, פקטה ליאנקה Feketeleányka, וזני ענבים נוספים. המיקום מתאפיין במיקרו-אקלים מיוחד, הנובע גם מנהר מורש Mores המתפתל ליד היקב, מבנה גיאולוגי טוב והרכב קרקע מתאים (גרניט, דיוריט וסלעי משקע), כל אלה יוצרים טרואר מצוין לגידול ענבי היין המצויינים שמהם מייצר ד"ר גזה בלה את היינות המיוחדים שלו. היקב מתמקד בגפנים טיפוסיים לאזור ולאגן הקרפטי בכלל, ופחות בזנים בינלאומיים, שגם אותם מגדלים בכרמים, והם משמשים בעיקר כתוספות לממסכים.  

מתוך 1250 דונם הכרמים של היקב 80% הם זני ענבים אדומים ו-20% לבנים. כרמי הקדרקה והפקטה ליאנקה נטעו ב-2007. שיטת הגידול של הגפן היא גויו (Guyot training system) עם 2-3 ענפים אנכיים. התנובה נמוכה יחסית 5-7 טון/הקטאר. יינות האיכות מסדרת stonewine מיצורים מכרמים הנטועים במורדות הסלעיים של הגבעות ומניבים 4-5 טון/הקטאר. 

פילוסופית הייצור של היינן משלבת שיטות מסורתיות עם שיטות מודרניות, עם התערבות מינימלית של היינן בתהליכים. ברוב יינות – התסיסה ספונטנית, ויש בקרת טמפרטורה בלבד. 

יינות לבנים ורוזה מיוצרים בשיטות רדוקטיביות ולכן היינות משמרים את רעננות הפרי ואת הפרותיות של הענב. התסיסה במיכלי נירוסטה של 10,000 ליטר, טמפרטורה מירבית 15 מעלות ובקרת חמצן. התסיסה הספונטנית מסתיימת אחרי חודשיים-שלושה, ובעקבותיה ייצוב וביקבוק זריז בטמפ' נמוכה. היינות הקלילים האלה מתיישנים עוד חודשיים-שלושה בבקבוק לפני שיווקם. 

גם את היינות האדומים מתססים במיכלים, אך הם עשויי-עץ ואופקיים, בטמפרטורה של 25-29 מעלות במשך 14-17 ימים. לאחר סחיטתם מתיישנים היינות בחביות עץ בגדלים שונים, החל מ-225 ליטר ועד 500 ליטר, וגם במיכלי עץ אלון גדולים (5,000 עד 15,000 ליטר), למשך 18-24 חודשים. לאחר ביקבוק, תקופת התישנות נוספת של 6-8 חודשים לפני שיווק. 

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים