יינות רוזה בהונגריה

יינות רוזה בהונגריה

סוג היין האופנתי ביותר בשנים האחרונות בהונגריה הוא הרוזה. שוק היין ההונגרי התמקד בעת האחרונה ביצור יינות רוזה איכותיים באזורי גידול שונים ברחבי המדינה, וזכו להכרה ולהצלחה בינלאומיים בתחרויות יין שונות ברחבי העולם.

יינות רוזה מייצרים מענבים אדומים. בשיטת היצור המסורתית המקובלת בהונגריה, שיטת ההשריה (Maceration) מרחיקים את קליפות הענבים זמן קצר (שעתיים-שלוש עד יום-יומיים) אחרי תחילת המגע עם עסיס הענבים התוסס, התירוש. מנעד הגוונים הוורודים הרחב של היין ינוע מוורדרד עדין ועד צבע סלמון או כתום, ויקבע בהתאם לזן הענבים שממנו מופק הרוזה, ממאפייני הטרואר (אזור הגידול) של הענב וכמובן משיטת היצור ומשך השהיה של הקליפות בנוזל.

צבעו של יין הרוזה ומגון טעמיו דומים ליין אדום, שעה שאופיו של יין זה מזכיר לנו יינות לבנים. הדבר לא צריך להיות מפתיע משום שיינות המיוצרים מענבים אדומים נוטים להזכיר בטעמם גרגרי יער אדומים או שחורים, וכך בטעימת יין רוזה החיוניות של היין והרעננות שלו ישוו לו אופי "לבן" אך קשת הטעמים תזכיר לנו טעמים אופייניים ליינות אדומים.

שיטות יצור יין רוזה בהונגריה

לייצור רוזה איכותי בוצרים את הענבים מוקדם יחסית לענבים אדומים, וכך משמרים רמת החומציות גבוהה יותר בענבים אלה מאשר בענבים המיועדים ליין אדום, והיין הנוצר קליל יותר. יינות הרוזה ההונגריים מתאפיינים בצבעים ורוד כהים-יחסית, טעמי פרי עשירים וארומות מאופקות. על פי רוב לא מקובל בהונגריה ליישן יינות רוזה בחביות עץ אלא במיכלי נירוסטה לשמירת טריות היין וטעמו הפירותי.

שיטת אחרת הקראית דימום (bleeding), זוהי  שיטה תעשייתית רווחת אשר בה מפרישים חלק מהתירוש התוסס המיועד ליצור יין אדום, ומיעוט יחסי של הקליפות בנוזל שנלקח גורם להיווצרות יין בהיר בצבעו ובעל אחוז אלכוהול גבוה יחסית;

בתעשייה קיימת גם שיטת הסחיטה הישירה – ללא מעיכה של הענבים האדומים והפרדה מהירה של התירוש מקליפת הענב.

זנים המשמשים להכנת יינות רוזה

הזנים הנפוצים ביותר ליינות רוזה בהונגריה הם ה-קקפרנקוש [Kékfrankos] זן מקומי, קדרקה [Kadarka] אף הוא זן מקומי, פינו נואר, מרלו, קברנה סוביניון וקברנה פרנק.

מקובל להתאים ליינות רוזה מאכלים קלים, גבינות, פשטידות ומאכלי ים, בדומה להתאמות המקובלות ליינות לבנים.

יינות רוזה מובילים בהונגריה

טוזקו רוזה קברנה Tűzkő Cabernet Franc Rose

יין בצבע סלומון, רוזה העשוי מ-100% קברנה פרנק. בעל גוף בינוני, אלגנטי ומכיל ארומות של דובדבנים חמוצים, קופסת עץ עם טבק ופלפל ירוק. יין מאד מאוזן, לשתייה בשנתיים הקרובות. ילווה בשמחה בשר על האש, פסטה וגבינות.

טוזקו רוזה קקפרנקוש Tűzkő Kekfrankos Rose

ין בצבע ורוד אטום המופק מ-100% ענב מקומי בשם קקפרנקוש. חמיצות גבוהה, לימוני, מאד פרחוני. בפה רעננות ומורכבות וסיומת ארוכה ומעט מרירה. מאד מורגש תות שדה בשרני וטרי. יין שיכול להתיישן עוד כשנתיים שלוש. ילווה בשמחה עוף לבן, גבינות וקינוח.

יקב מוביל בהונגריה המייצר יינות רוזה

יקב טוזקו שבהונגריה, שנרכש בשנת 2000 על ידי קבוצת היקבים של משפחת אצולת היין האיטלית אנטינורי.
ליקב מרתפים שנחפרו לפני למעלה מ-300 שנים, ובהם מאות חביות יין מעץ אלון הונגרי. הכרמים המשתרעים על פני 2600 דונם נמצאים כ-150 ק"מ דרומית לבודפשט, בלב גבעות וכפרים ציוריים, ובתנאי מיקרו-אקלים אידיאליים לגידול ענבי יין.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים