יקב טוקאי-הטסולו Tokaj-Hétszőlő

יקב estate טוקאי-הטסולו ידוע בתור יקב בעל היסטוריה עשירה המייצר יינות יחודיים. הוא ממוקם בעיירה Toakj בלב אזור טוקאי על מורדותיו הדרומיים של הר טוקאי. בשנת 1502 איחדו בני משפחת גראי 7 (שבע) חלקות לאחוזת יין אחת, ומכאן שמו של היקב, שתרגומו לעברית הוא 'שבע חלקות'. היקב ידע בעלים נודעים רבים, ובהם בין היתר Gáspár Károli (שתרגם את התנ"ך להונגרית), Gabor Bethen נסיך טרנסילבניה, בני משפחת Rakoczi  (משפחת אצולה הונגרית, שבניה עמדו בראש המאבק לעצמאות הונגריה) ולבסוף משפחת המלוכה של בית Habsburg.

בין שתי מלחמות העולם נטעו כל אדמות היקב מחדש כדי לשפר את איכות הגפנים; אולם החל משנות ה-50 של המאה הקודמת, לאחר ההשתלטות הקומוניסטית, ידע היקב הדרדרות קשה באיכות. בשנת 1991 "התגלה" היקב מחדש בידי החברה הצרפתית הנודעת Grands Millesimes de France  והיא שקמה את היקב על נטיעותיו, ציודו ומרתפיו וכן הורחב שטח הכרמים ואוחדו תחת כנפיו יקבים נוספים.

בשנת 2009 רכש את היקב איש העסקים הצרפתי Michel Reybier ויקב זה נוסף על יקביו הידועים האחרים Chateau Cos d’Estournel (המייצר את Saint Estephe Grand Cru ו- Medoc AOC) ו- Chateau Marbuzet  ועל עסקי האירוח היוקרתיים שלו.

מאז תחילת שיקומו בשנות ה-90 אימץ היקב גישה אורגנית לטיפולו בגפנים וביצור היין, וכך הכורמים אינם משתמשים בחומרי דישון מלאכותיים ומזה כעשור לא נעשה גם שימוש בחומרי הדברה. משנת 2009 פועל היקב לעמידה בכל תנאי האישור האורגני הפורמלי. כיום כל 550 הדונם של כרמי היקב מעובדים בשיטות אורגניות בלבד; משנת 2014 ואילך כל  ייצור יין הפורמינט היבש (Dry Furmint) הוא מתחילתו ועד סופו – אורגני.

מאז 1772 מסווגים כרמי היקב שבהם מגדלים כ-Premier Cru מקומי, הקרקע היא קרקע וולקנית אשר עליה נפרשת שכבה עבה של אדמת לס, המפנה של הכרמים הוא דרומי. השפעת הנהרות טיסה ובודרוג יוצרים אקלים נוח ומתאים להתפתחות טבעית של בוטריטיס, האחראי ליצירת הרקב-האציל (Noble Rot) החיוני ליצור יינות הקינוח Aszu הנודעים.

יינות ה- Dry Furmint של יקב זה מפגינים רעננות וארומה עזה, אחרי השריה בת 10 ימים במיכלי נירוסטה וסינון עדין יינות אלה מבוקבקים.  יינות הקינוח (Forditas, Szamorodni  ו- Aszu) מותססים  במיכלי עץ אלון גדולים לפני שהם מוכנסים ליישון ממושך בחביות עץ אלון הונגרי שמקורו באזור טוקאי והוא ידוע באיכותו המעולה.

יינות היקב ידועים באיכותם, הם מתבססים על אקלים נוח ומתאים, טרואר יחודי וזני ענבים מתאימים להצלחת הרקב האציל, כל אלה יוצרים יינות הרמוניים במיוחד עם מורכבות יחודית ואיכות קטיפתית. יין הקינוח ה-Aszu וגם ה-Dry Furmint הם יינות זהובים, צלולים ומלאי אור. באף ובפה ניתן לחוש בארומה עשירה של פרחוניות, תבלינים ופירות לבנים. עם התישנותם הופך הצבע הזהוב לצבע ענברי עמוק יותר והחמיצות מפנה מקומה לארומות של תבלינים, טבק, שוקולד כהה ופירות בשלים.

זני ענבים – 73% Furmint; 18% Hárslevelű; 5%  Kövérszőlő; 2%  Sárgamuskotály (מוסקט)

יינן היקב –  Gergely Makai

הפילוסופיה של יקב Tokaj-Hétszőlő –

אנו מאמינים שהגישה האורגנית מסייעת בידינו לשמור על חיוניות הגפנים, וכתוצאה מכך להשיג איכויות יין טובות יותר כעת ובעתיד.
לקידומה של תפיסת -עולם זו אנו עושים שימוש ביינותינו אך ורק בענבים מהכרמים האורגניים שלנו.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים