מזקקת בריל Brill Pálinkaház

מזקקת BRILL  היא אמנם עסק משפחתי לא-גדול, אך מקומה בשורה הראשונה של יצרניות הפאלינקה בהונגריה מובטח לה מבחינת הידע, הניסיון ואיכות המוצרים שהיא מציעה. המזקקה נוסדה בשנת 2000 על ידי הבעלים והמייסטר הנוכחי Attila Nagy, ומני אז היא מספקת סוגי פאלינקה מיוחדים ואיכותיים למוסדות-העילית הגסטרונומיים.המזקקה המצוידת והמודרנית מייצרת מבחר פאלינקות בטעמים מדויקים, עם ארומות נקיות של סוגי פרי שונים, ענבים, ואף ירקות למיניהם.המוטו של המזקקה הוא "פאלינקה – היא חוויה", בכל טיפה של המשקה מתגלה עולם מלא של טעמים.

המזקקה נמצאת בכפר הקטן Harc שבנפת Tolna בלב הונגריה, נטועה בלב אזור כרמים ויקבים. וכך, בנוסף לפאלינקה המבוססת על פירות שונים הגדלים באזור, מייצרת המזקקה גם תזקיקי ענבים לסוגיהם השונים, לרבות גראפה הונגרית Törkölypálinka. עוד מייצרים ב-BRILL תזקיקי ירקות שונים, שמלכתחילה יוצרו לשימוש שפים במסעדות יוקרה, אך הותאמו לטעם הקהל כמשקאות עילית.המזקקה זוכה באופן עקבי ובמשך שנים לא-מעטות בתואר מזקקת הפאלינקה הטובה במדינה. סדרות הייצור אינן גדולות והאיכות הגבוהה נשמרת, הפאלינקה של בריל מיועדת לאניני טעם. מוצרי המזקקה ותזקיקיה מועמדים לתחרויות שונות ומשתתפים בתערוכות מקצועיות וזוכים לדירוגים גבוהים ולשבחים רבים.

תזקיקים ממשפחת הברנדי, שהפאלינקה נמנה עליהם, הם מסוג המשקאות העתיקים ביותר, והם מיוצרים ונצרכים בכל רחבי העולם. רכיביהם משתנים מאזור לאזור, אך הטובים והטעימים שבהם מיוצרים בהונגריה, שבה המשמשים, האפרסקים , השזיפים הדובדבנים, האגסים ותות-השדה הם מהטעימים בעולם. מייצרים פאלינקה מפירות שהם תוצרת חקלאית או מפירות בר. מעבר לפירות הידועים והמוכרים, BRILL מייצרת פאלינקה מאוכמניות, גרגרי ערער, גרגרי סמבוק, מוורד הבר ועוד פירות נדירים. נדירותם של חומרי גלם אלה ומיעוטם בשוק, גורמת להגבלה כמותית של היקף הייצור של פאלינקה וכן למחירם הגבוה של התזקיקים הללו.

הפאלינקה נטועה עמוק בהיסטוריה ההונגרית, והיא גלגולם העכשוי של משקאות מותססים עממיים קדומים, חלקם בהשפעה תורכית ואסייתית, יש הגורסים כי מקורם ערבי, שריד גסטרונומי מתקופת הכיבוש התורכי בדרום-מזרח אירופה בימי הביניים המאוחרים. פאלינקה ידועה ככזו בהונגריה מהמאה ה-16. כל המשקאות הללו מתאפיינים בזיקוק של פרי, או עיסת פרי, לרמת אלכוהול של 35 עד 85%. תזקיקים ניתן להכין מרכיבים המכילים אלכוהול, סוכר או עמילן. הליך הזיקוק פשוט למדי – חומר גלם הוא פרי או עיסת פרי מותססים, ואחר כך מחוממים עד לרתיחה. אדי הנוזל הרותח מנותבים לצנרת, מצוננים, נאגמים ומדוללים. על התהליך הזה חוזרים מספר פעמים להשגת תזקיקים נקיים ואיכותיים במיוחד.

עד המאות ה-16-17 נחשבו התזקיקים הללו לסוג של תרופה, Aqua vitae, סם חיים. מסחורם החל מאותה עת ואילך. באותה עת היתה העיר מודנה שבאיטליה – בירת התזקיקים. השם  PÁLINKAמוגן, לרבות בחקיקת ה-EU. תזקיק יחשב פאלינקה אם הוא יוצר מפרי בלבד (100%) ללא תוספים; חל איסור להוסיף אלכוהול או חומרים לחיזוק הארומה; המשקה יוצר בהונגריה או בארבעה מחוזות באוסטריה; רמת האלכוהול המינימלית במוצר 37.5%.

חומר הגלם המשמש במזקקת BRILL להכנת הפאלינקה הוא פרי איכותי במיוחד, הנרכש בחוזים מיוחדים, לעתים מראש. הפרי מגיע למזקקה, נשטף, מממוין, נמעך, נבדק במעבדה ומותסס בעזרת שמרים. כשהעיסה מגיעה לטמפרטורה ולרמת ה-PH הרצויים והסוכר נמוג והופך לאלכוהול, אדי האלכוהול מועברים בצינורות ועוברים תהליכי קירור ועיבוי במתקנים עשויים נחושת. על פי רוב תהליך הדיסטילציה הוא דו-שלבי.פאלינקה שקופה – על פי רוב התיישנה במיכלי נירוסטה, פאלינקה צהבהבה – התיישנה על פי רוב בחביות עץ. לאחר התייצבות של הנוזל במיכל או בחבית במשך מספר חודשים יש לערוך התאמה של רמת האלכוהול ל-40% ולסנן את הנוזל. רק אז ניתן לבקבק את הפאלינקה ו… לשתות.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים