יקב שאטו דרסלה Chateau Dereszla

מהוותיקים והמרשימים שביקבי טוקאי, בעל מוניטין עולמי רב ויינות מעולים, ממוקם יקב שאטו דרסלה בכפר Bodrogkeresztur על גדת נהר Bodrog לא רחוק מנקודת השפך שלו לנהר Tisza כ-8 ק"מ מהעיירה Tokaj, שהיא בירת חבל-הארץ הנושא שם זה.

ההיסטוריה של יקב זה עשירה, מגוונת ומשקפת תהפוכות רבות שהתחוללו באזור זה. הרישומים המוקדמים ביותר המתייחסים ליקב דרסלה הם משנת 1406, שכן במאות ה-15 וה-16 היה היקב הזה חלק נחלתם של מלכי הונגריה, ובהם המלך הנודע Mátyás Hunyadi, במהלך הכיבוש הטורקי השתייך היקב לאחוזות של בית המלוכה הבסבורג מאוסטריה. מאוחר יותר התגלגל היקב לידיהם של כמה נסיכים טרנסילבנים, ובסוף המאה ה-17 נחשב היקב לרכושם של בני משפחת האצולה ההונגרית Rákóczi.

הנקודה היהודית – כמו רבים מהיקבים בטוקאי גם להיסטוריה של יקב שאטו דרסלה יש נגיעה יהודית: לפי הידוע, המרתף האחרון שנבנה במערכת הלבירינת התת-קרקעי המשרתת את היקב, והוא גם המרתף הגבוה מכולם, היה שייך למשפחת Kláber, סוחרי יין יהודים מהעיר שופרון Sopron שבמזרח הונגריה על גבול אוסטריה. הנכס הזה, כמו שאר נכסי היהודים בטוקאי, הולאם בשנת 1944, שנת גירושם והשמדתם של יהודי ערי השדה בהונגריה, ושימש חברות ממשלתיות ואגודות חקלאיות קואופרטיביות מני אז ועד לראשית שנות ה-90 של המאה ה-20, כאשר הנכס נמכר לקואופרטיב חקלאי צרפתי.

ב-2016 הושלמה העברת כל מניות השליטה ביקב דרסלה מחברה צרפתית לידיים הונגריות. יקב זה הוא מהבודדים בקרב השורה המובילה של יקבי טוקאי שאינו נשלט בידי זרים.

משנת 2000 בוצעו ביקב זה השקעות כספיות משמעותיות מאוד והוכנסו בו שיפורים טכנולוגיים עדכניים ומרחיקי לכת. בין היתר הותקנו מכלי נירוסטה גדולים, מערך הסחיטה הוחלף ומערכי הביקבוק והאריזה עודכנו. גם המרתף ההיסטורי, שאורכו קילומטר שלם, עבר שיקום ובינוי מחודש (2003), ומתקני האחסנה  שודרגו. הליך השיפוץ הושלם ב-2006, וב-2015 פתחה החברה יקב מודרני וחדיש בסמיכות-מקום והוא יקב הנייה Henye.

יקב דרסלה נהנה מכרמי-אחוזה  בשטח של 400 דונם ומכרמים נוספים בשטח כולל של 1000 דונמים הפרושים בעשרים וחמש חלקות-עילית (Grand Cru) בסוגי קרקע שונים ומגוונים, התורמים למורכבותם של יינות היקב הזה. זני הענבים – 60% פורמינט, 30% הרשלבלו – Harslevelu , ו-10% מוסקט לונל וקאבאר Kabar.

היקב קולט ומעבד מדי שנה כ-800 טון ענבי איכות

שאטו דרסלה מייצר מגון רחב של יינות: פורמינט יבש, יינות חצי-יבשים, יינות קינוח, בציר מאוחר, יינות בסגנון סמורודני, וכמובן יינות Aszu ו-Eszencia. יקב הנייה מיצר יינות יבשים ויינות מבעבעים.

כ-80% מיינות היקב נועדו לייצוא ונמכרים בכ-40 מדינות ברחבי העולם – צרפת, ארה"ב, בריטניה, ארצות סקנדינביה, יפן, וכעת גם….. ישראל!

המרתף ההיסטורי שחודש כאמור, כולל מנהרות ארוכות בשיטת האחסנה המקובלת בהונגריה, וגם גם מערות אחסנה מהמאה ה-19 ששמשו למסחר ביין. תכולתו של מערך האחסנה התת קרקעי עומדת על 1500 חביות וחצי מיליון בקבוקים, ולאורכו פזורים חדרי טעימה מסורתיים בגדלים שונים. נקודת הכניסה למרתף זה מסווגת על ידי UNESCO כאתר היסטורי world heritage.

לשיתוף הכתבה:

כתבות נוספות:

טוקאי – לב הזהב של היין ההונגרי

בצפון מזרח הונגריה, בין הרי זמפלן ובמפגש הנהרות בודרוג וטיצה, שוכן חבל ארץ שבו מייצרים את יין הקינוח שזכה לכינוי "יין המלכים, מלך היינות". טוקאי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2002, הוא לא רק מחוז יין – הוא פרק היסטורי שנמזג לכוס.

האגדה מספרת כי הולדתו של יין הקינוח המפורסם הייתה צירוף מקרים: פשיטה עות'מאנית התמשכה בעונת הבציר, והכורמים נאלצו להשתמש בענבים שהפכו לצימוקים. התוצאה הפתיעה, ושיטה זו הפכה למסורת שנמשכת מהמאה ה- 16 עד היום.

"יינות הקינוח באמת נפלאים, בין הטובים בעולם." מעיד אסף מרגלית מיקב מרגלית, אחד היקבים הבוטיקיים הראשונים בישראל. "היתה לי קונספציה ממה שקראתי בספרות, אבל כשהגעתי לשם הבנתי שזה שונה ממה שחשבתי – הם בוצרים ענב-ענב ברמות סוכר גבוהות פי שניים ממה שדמיינתי."

קרא עוד »
ליטל עובדיה יקב תל
ליטל עובדיה – אשת אשכולות ענבים מרמת הגולן

בין הכרמים הגבוהים של מושב שעל ברמת הגולן, מנהלת ליטל עובדיה את יקב "תל" – יקב בוטיק המייצר יינות זניים ייחודיים. דרכה המקצועית החלה בגיל 20, כשבחרה לעבוד בכרמים של קיבוץ מרום גולן במקום לצאת ל"טיול הגדול" אחרי הצבא.

"חיפשתי משהו קרוב לטבע, לאדמה, לראות זריחות ושקיעות." היא מספרת. ממפגש ראשוני זה, נבנה מסלול מקצועי עשיר שכלל עבודה ביקב "פלטר", לימודי מדעי החיים באוניברסיטה העברית, ובהמשך תואר שני במדעי היין והגפן באוסטרליה, לצד התמחויות ביקבים בדרום אפריקה, קפריסין ואיטליה.

קרא עוד »
דנה בני - יקב טוליפ
דנה בני – ייננית ראשית ביקב טוליפ

משפחתו של רועי יצחקי, החל כיקב בוטיק קטן והתפתח למפעל המייצר כיום כ-400 אלף בקבוקים בשנה. מה שמייחד את היקב, מעבר לאיכות היין, הוא המיקום המיוחד בכפר תקווה – קהילה לאנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, המשולבים בכל תחומי העבודה ביקב.

דנה החלה את דרכה המקצועית בתחום ההנדסה הביו-רפואית, אך תשוקתה האמיתית הייתה תמיד לעולם היין. "אני מגיעה ממשפחה שתרבות היין היא חלק מההווי שלה," היא מספרת. בשלב מסוים בחייה, החליטה ללכת אחרי ליבה וללמוד את תחום היין לעומק. היא השלימה תואר B.Sc בייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה, ובהמשך הוסיפה לכישוריה דיפלומות מקצועיות מטעם WSET ברמות שונות. במהלך לימודיה, עברה דנה התמחויות וסטאז'ים במקומות שונים בעולם – בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ועוד.

קרא עוד »
אזור אגר: יקב נמרוד קובאצ' – מסע יינות ישראלי אל לב הונגריה

בחודש מרץ האחרון יצאה משלחת מיוחדת של ייננים ישראלים, ביוזמת "החבית ההונגרית", למסע מקצועי ברחבי הונגריה. במסע השתתפו ייננים מובילים מיקבים שונים בארץ, כאשר אחת התחנות המרשימות ביותר במסע הייתה ביקור ביקב נמרוד קובאץ' באזור אגר – יקב שהפך בשנים האחרונות לאחד הסמלים המובהקים של התחדשות תעשיית היין ההונגרית.

קרא עוד »

ליצירת קשר

נשמח לעמוד לשרותך בכל עניין דרך אחד מערוצי התקשורת הבאים:

מכירת אלכוהול מותרת מגיל 18!

הכניסה לאתר זה מיועדת למי שמלאו לו 18 שנים